Какво е присъствието Ви на  политическата  карта на страната?
Реално. Има много партии в страната, но със структури по места, с реална дейност са15 – 20 и ние сме сред първата десетка. Имаме един общински кмет в Тополовград, над 20 в селата, около 50 общински съветници. Сега България ще не ще, върви по европейския път и ценностите, които ние предлагаме, опазване на околната среда, качеството на живот, икономически, социални придобивки, не са идеологизирани, а са конкретни измерения на живота. В Европа такива ценности придобиват все по-голямо значение. В екологичен смисъл, проблематиката, която се явява, като климата например, не е само въпрос на естетическо виждане (да опазим природата!). Проблемите стават чисто икономически. Промяната в климата например води до промени в начина на производство. Трябва да се опази здравето на хората и т.н. Такова е нашето поле за действие като зелени. Ние предлагаме решения, които първо са съвременни, второ – ориентирани към интересите на отделния човек, а не такива, които да задоволяват някои групови интереси и то на хора с много пари.
Нашата физиономия е твърде ясна, не политиканстваме на дребно. Активно участваме в конкретна работа. За нас много сериозен е проблемът със заменките. Извадихме на показ огромни загуби за държавата, стигащи до милиард. Разликата в цените при тези замени достига не до десетки, а до хиляди пъти. Тези дни ще бъде огласено в медиите, че внесохме иск в съда да се отмени Наредбата за заменките, като незаконосъобразна и вредна. Нашите юристи доста се постараха и може да стане много интересен съдебен процес. Няма да е в близките месеци, защото някои хора трябва да си довършат делаверките.

Как виждате бъдещето на зелените?
Присъствие в следващото народно събрание. Това е нашата цел.

Вие бяхте, струва ми се, най-младия кмет в историята на столицата. Какво не успяхте да направите?
По-добре да споделя какво успяхме и то само за една година по време на правителството на Димитър Попов.
Сега Бойко Борисов само се сили как ще спасява София. В онази зима имаше криза, нямаше горива, парното навсякъде спря освен в столицата. Направихме бартер с Русия – изнесохме вина, презервативи дори и какво ли още не и внесохме мазут. На днешния кмет му давам един пример от преди 18 години, макар че той се прави, че не го чува. Работи на принципа – всеки му е виновен. Ако стане министър-председател ще иска да стане председател и на Европейския съюз, та да се решат проблемите му.
За времето, през което бях кмет, благодарение и на екипа с който работех, транспортът не спря, за пръв път зимата не ни изненада. А беше много тежко. Криза. Всяка сутрин започваше със справки за снабдяването – нямаше хлаб, мляко...  Правителството пусна цените свободни. Принудихме се да въведем купони, за да пресечем спекулата и не позволихме положението в София да стане като през войната. Това е доброто, което направихме, но за съжаление не беше оценено.
Още тогава, през 1991 г. имахме информация, че поради износване на водопороводната мрежа 50% от водата на София се губи. Водихме разговори с големи фирми да търсим изход със смяна на тръби, за да може процентът да се намали до 15, но за една година какво можеше да се направи?
Макар и да не стоеше на дневен ред, обсъждахме въпроса за боклука на София. Проучихме, че през 1997 – 1998 изтича основният капацитет на сметището в Суходол. Говорихме да се подготви и конкурс за построяването на Завод за преработка на отпадъци. Този въпрос отпадна от задачите и на Янчулев  и на Стефан Софиянски в първите му два мандата. В третия му мандат дойде кризата с боклука и той, като видя, че не може да направи делавера за себе си, избяга. Ако ме питате няма защо да го съдат, за да отива в затвора. Трябва да го обесят на сметището в Суходол. Има ли друга европейска столица, която да е обявила бедствено положение, без да има природно бедствие? Това е резултат от некадърно управление. Какво прави по този проблем и Бойко Борисов, не мога да разбера.
Основният грях на Софиянски е, че той съсипа града. Раздаваше се всичко за строежи без планове, без елементарна естетика – разграбиха се 1/3 от Южния парк, междублоковите пространства в Младост. Движението по булевардите стана инфарктно. София години наред само се изцеждаше, без да се инвестира в нея. „Софийска вода” продължава да гради, а досега и 10 км. водопороводна мрежа не е сменена.
Ние не позволихме да се посяга на зелените площи в София.  Да се намалява габаритът на основните пътни артерии. Вижте какво е задръстването! Ще ви дам само един конкретен пример от многото. Тръгнете по Драгалевското шосе и вижте какво е разстоянието от колите до къщите? Един пакет. Защото раздадоха каквото можаха, за да вземат подкупи. Затова столицата е на този хал. Обидно ми е да слушам или да чета чужди туристи да казват – София е една дупка, в която не си заслужава да идваш. Аз обичам София, но не я харесвам.

Ако сте кмет сега какво бихте направили?
Бойко Борисов вече 3 години е кмет. Ако бях на негово място, още през първите 5 месеца щях да проведа 2 конкурса: за избор на технология и за площадка за боклука.
Досега заводът или инсталацията щяха да са на приключване. В продължение на 2 години той не разбра за какво става въпрос или не му се занимаваше. Мисля, че сега се готви поредната неприятна изненада. Без обществено обсъждане, на принципа на конкурс, е приета една немска технология – от боклука да се правят брикети. От гледна точка на екологията такова производство е неприемливо. Брикетите ще бълват отрови в атмосферата и кой ли пък ще ги купува?  В България се прави нещо, само когато ножът опре до кокала и то по най-глупавия начин.
В момента се преасфалтират улици. Да, действително има много такива, които се нуждаят от ремонт, но не мога да разбера защо се преасфалтират централни булеварди, които въобще нямат нужда от това – Цариградско шосе например. Въобще няма никаква концепция за развитието на инфраструктурата на столицата и тя още малко и ще колабира. Още преди 10 г. трябваше да е готова Южната дъга на Околовръстното шосе, но по нея се работи едва от една годимна. Добре, че правителството се намеси и отпусна пари, иначе приказки, приказки...

Като политик, как преценявате, това не е ли фалстарт за нагоре? Има ли шанс Бойко Борисов да стане премиер?
ГЕРБ е лидерска партия. Няма го лидера – няма партия. Така че тепърва ще се види как ще се развиват процесите. Мисля, че има шанс Борисов да стане премиер. Популярен, симпатичен, той импонира на българина като цяло, въпреки че това не дава гаранции.

Ще се състои ли дебатът Станишев-Борисов? Какъв ще е резултатът?
Поканата идва от Станишев и Бойко Борисов не би могъл да откаже, каквито и аргументи да назове. Резултатите от подбни дуели се определят на принципа: когото си харесваш повече, той е печелившия. Само една част от хората, които са мислещи, могат обективно да оценят кой е по-добрият. Единственият резултат, според мен ще е, че и двамата участници ще затвърдят електората си. Такива политически похвати са интересни – нека хората от извора, както се казва, получат информация.

Какво мислите за връзката политика – бизнес?
Всеки политик трябва да има, колкото се може по-малка  връзки с бизнеса, особено в личен план. При нас е обратното: време е да стана политик, понеже имам много пари. Това е извратена логика, но е реалност.

Лидерът на партия ЛИДЕР ли имате предвид?
Не само него. Примерите са класически. Българинът, по-елементарно мислещият, разсъждава така – той има пари, няма да краде. Нищо подобно. Човек или е честен или не. Бедният крадец краде на дребно, богатият на едро. Едно е да влезеш в политиката и да защитаваш определени социални прослойки, да печелиш доверие – друго е да защитаваш лични интереси.