На фермерите, сменили отглеждането на обикновен памук с генетически модифициран,  правителството обещало огромни добиви и добри доходи. В същото време в много от другите щати традиционното земеделие става фактически невъзможно, заради забраната на правителството да се продават немодифицирани семена.
Историите на всички самоубили се фермери са едни и същи - повярвали на обещанията на правителството, те влезли в дългове, за да си купят скъпите генномодифицирани семена, и след загуба на реколтата останали само с дълговете към местните богаташи. Фалиралите фермери изпиват скъпоструващите инсектициди срещу насекоми, които според обещанията на правителството повече няма да им трябват и умират в мъчителни болки. 
Тази година експертите очакват поне 125 хиляди човека да предпочетат смъртта понеже Индия се е превърнала в полигон за лобистите на генномодифицирани култури.
Впрочем, лобистите сред учените и влиятелите  политици вече успяха да заявят, че добивите от ГМО - зърнени култури, вече са променили лицето на селскостопанска Индия и са донесли големи доходи на населението. Горчивата истина обаче е, че независимо от засетите вече 17 милиона акра земя със ГМО култури, фермерите не са започнали да получават обещаните от правителството висок урожай и доходи.

Между другото е станало ясно, че така наречените "вълшебни семена" на памука не са недосегаеми за насекомите-паразити. Новите семена изисквали, освен всичко останало, двойно повече поливане от обикновените и не издържали на суша. Генетически модифицираните  растения са моделирани по технологията "скъсване на веригата", или иначе казано, генетически модифицираните растения раждат обикновени, а не генетически модифицирани семена. В резултат на това, фермерите всяка година са принудени отново и отново да купуват скъпоструващите ГМО семена за посев, като цените на обикновените и генетически модифицираните семена се  различават в хиляди пъти.
Властите си имат свои причини за насилственото внедраване на ГМО в селското стопанство на Индия, като се опитват да преодолеят ужасяващата бедност, те дават на американската компания Monsanto в качеството на опитен полигон за нови биотехнологии, цяла Индия. По ирония на  съдбата най-много от всички от "генетическия геноцид" (така вече успяха да кръстят ставащото в Индия) пострадаха младите хора, които както се предполагаше, трябва да започнат по-богат живот в ерата на "вълшебните семена".
(www.point.ru)