Отговор на откритото писмо на Петър Пенчев (http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=78&Itemid=137&lang=bg )до Александър Каракачанов

Петре,

Внимателно препрочетох моето Отворено писмо до ПП „Зелените”, което бе провокирано от члена на тяхното ръководство Борислав Сандов и не видях нито един обиден израз или провокация. Доколкото разбирам под „нахвърляне срещу един довчерашен студент”  за теб е самият факт, че аз не съм съгласен да класифицират мен и Зелената партия като „агенти на българските и руските тайни служби”. Между другото, това е поредното писмо на Сандов, като в предишни той ни е определял като „лъжци”, „манипулатори” и т.н. (виж. http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=78&Itemid=137&lang=bg ). Мисля, че ти самият никога не си мълчал, когато някой се опитва да те олее с нечистотии – защо настояваш аз да мълча?Но, може би наистина не бих обърнал внимание на „довчерашния студент” ако той  при всички тези случаи не изтъква, че е член на ръководството на ПП „Зелените”, а фактът че те не се разграничават от нападките му  потвърждава, че това е политическа линия на ръководството им.

По въпроса за „русофобията”. Да, такава има в България, както и американофобия. И двете се използват от партиите, в случая с русофобията от ДСБ и СДС (американофобията от БСП), за да сплотяват около себе си някакъв малък, но много емоционален електорат. Именно заради този електорат ДСБ и СДС са против „Южен поток” независимо, че той е изгоден икономически и не увеличава нашата зависимост от Русия, което се потвърждава от факта, че в него участват  Италия, Австрия,  Гърция, Словения,  Унгария.  Това е, което пиша в моето писмо и никъде не се твърди, че тези, които са протестирали на Орлов мост са русофоби. Поне за тебе вярвам, че ти си бил там, за да протестираш заради нарушенията на гражданските права в Русия. Да, Русия не е образец за демокрация! Но ако така подхождаме в изграждането на икономическите си връзки, то как тогава ще диверсифицираме енергийните си доставки, за да станем по-малко зависими? Примерно, как ще внасяме от арабските страни? Там са или диктатури, или монархии, а в част от тях убиват жените с камъни?!

Между другото, учудвам се, че си забравил нашата позиция за АЕЦ „Козлодуй” (1999г.), тя е известна на Европейската Зелена партия и те я приеха тогава. А тя е, че не може да се закриват действащи енергийни мощности, които покриват изискванията за безопасност, особено в страна, в която немалка част от населението мизерства. Факт е обаче, че това закриване бе посрещнато с отворени обятия и от СДС (тогава на власт) и от БСП, защото те видяха в това възможността да се възобнови строежа на АЕЦ „Белене”. Срещу последния, Зелената партия от самото си учредяване е била твърдо и последователно против. Затова през 1998 г., в Народното събрание, Зелената партия бе единствената  срещу внесената от управляващата партия СДС „енергийна стратегия”, която целеше закриване на АЕЦ „Козлодуй” и възраждането на АЕЦ „Белене”. БСП и СДС гласуваха „за”.

Петре, в края на твоето писмо ти правиш  директен намек, че аз съм бил ДС-агент още от 1989 г., „довчерашният студент” Борислав Сандов ме обявява за такъв понастоящем. По време на последните избори в Интернет се вихреше цялостна кампания (главно от анонимни писачи), която целеше да докаже, че Зелената партия е лоша, а Каракачанов е ченге. Когато се опиташ да не се съгласиш с това, то почват да се леят сълзи и възмущение за това, че се нахвърляш срещу нещастните деца. Явно целта е не само да бъдеш олят, но и да ти се запуши устата. Петре, не мислиш ли, че трябва да почнеш да протестираш не само срещу Путин, но и срещу това практикуване на „демокрация”?

С риск да те вкарам  в редиците от невинни и нападнати от Каракачанов, ще ти отговоря.  Аз съм главният инициатор и организатор на протестите на „Екогласност” през 1989 г. Не съм отстъпил от това те да бъдат проведени, независимо от заплахите. Никога не съм имал нищо общо със ДС, КГБ, тайни служби и всякакви тям подобни. Нещо повече, бях забранил в Екогласност да се занимаваме с това дали между нас има или не ченгета. Затова и успяхме, а не изпаднахме в шпиономания като някои други организации, които така блокираха своята дейност. Прочети книгата „Екогласност 1989 г.” (http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=74&Itemid=245&lang=bg )

Изключително неприятно съм изненадан, че ти си се включил в тази кампания, макар че много добре знаеш колко пъти е проверявано моето име! И във Великото народно събрание, и 38-то ОНС, и като кандидат в различни избори и най-вече от последната комисия, която, както знаеш, не пропуска никого. Много се надявам, че това е плод на моментен емоционален изблик, а не желание да ме оклеветиш. Ако е така, то съм сигурен, че за разлика от други хора, ти ще намериш доблестта да ми се извиниш.

Александър Каракачанов