From: Borislav Sandov
To: Bulgarian Green Party
Cc: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Sent: Thursday, April 23, 2009 3:27 PM
Subject: Re: [NGOs] 20 години НД"Екогласност"

Престанете с вашата манипулация!

Защо продължавате да пишете писмата си с адресат Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. (вътрешна група на Колаиция "За да остане природа в България"), след като не сте членове на тази листа и писамта ви не могат да пристигат там! Може би искате да оставите подобно впечатление у онези, които не членуват в коалицията.

Не говорете и за първата екологична организация в България, след като не знаете коя е тя! Зелени Балкани, БДЗП и СКОПС са организациите, за които аз мога да твърдя, че са създадени по-рано.
Вие със сигурност не сте екологична организация, а псевдо-зелена партия!

Можете да продължите да слагате билбордове в цяла България и да мислите че зелените избиратели са глупави. Това е само във ваша вреда. Може да слагате на тези билбордове логото на Европейските зелени, но знайте че скоро това ще е ви е забранено, защото членството ви там е пред замръзяване. Скоро, вероятно и ще ви изхвърлят от там!

Борислав Сандов
ЗЕЛЕНИТЕ (истинските)
www.bulgariangreens.org

 

Г-н Сандов,

Прочетох Вашето писмо (разпространено в екологичната мрежа) във връзка с информацията за издаването на сборника „Сдружение „Екогласност” 1989”  и съм удивен от искрената омраза, която лъха от него! Още повече, че Вие като член на ръководството на партия „Зелените” би трябвало да сте запознат с историята на НС „Екогласност”.

Предполагам, че сте раздразнен от това, че съм си позволил да бъда съставител на тази книга, тъй като съм избран за секретар на Екогласност на неговото учредително събрание, което се състоя в моя апартамент на 11 април 1989 г.. Но това е факт! Както са исторически факти, че първите открити обществени прояви, несанкционирани от властта след повече от 40 години тоталитарно управление, бяха подписката, събранията и шествието на „Екогласност“ през далечната 1989 г.. Бихме могли да добавим и първата акция с масово разлепване на плакати (около 1000 бр.), първата международна пресконференция с над 20 чужди журналисти и т.н.. Но, естествено, първите три бяха тези, които изиграха огромна роля за разкрепостяването на общественото съзнание и освобождаването от страха от комунистическата власт.

Не случайно, ако попитате някой в Европа за българските екосдружения, особено тези, които помнят падането на тоталитаризма (1989-90 г.), те ще се сетят най-вече за Екогласност. Защото това име бе един от символите на промяната, символ на борба с комунизма.

Естествено, за това се искаше преди всичко известна смелост и гражданска доблест! Вероятно, г-н Сандов като един сърцат младеж (както личи от неговото писмо), би се присъединил към тази дисидентска дейност на Екогласност, стига да беше роден двайсетина години по-рано. Но това, че е нямал този шанс не означава, че трябва така да нервничи!

Що се отнася до това дали Екогласност е първото екосдружение (нещо което аз не твърдя), то аз самият мога да Ви кажа, че още преди Екогласност и Зелени Балкани (което Вие визирате във Вашето писмо), беше учреден Комитета за екологична защита на Русе (март 1988). Колкото и да Ви е неприятно, аз съм съучредител и на тази организация и Ви моля не се нахвърляйте и срещу нея.

Това, което трябва да знаете г-н Сандов е, че по времето на комунизма нямаше значение дали си екосдружение, дружество за правата на човека или клуб за гласност и преустройство. Властта се интересуваше само от това дали имаш дързостта да застанеш открито срещу нея и ако имаш, то вземаше съответните мерки. Затова активистите на Екогласност бяхме бити в центъра на София на 26 октомври 1989 г. Защото ние застанахме срещу властта!

А що се отнася до чисто екологичната дейност на Екогласност, то отговорно твърдя, че в българската история на неправителствените организации няма друго сдружение, което за толкова кратко време ( около седем месеца) да е извършило толкова голям обем работа! Включително и в областта на екологията. Ако не вярвате прочетете книгата.

Накрая ще подчертая - гордея се, че съм бил секретар и основен организатор на дейността на дисидентското сдружение „Екогласност” именно в периода на тоталитаризма!

 

Александър Каракачанов,

бивш секретар на НС „Екогласност”

председател на "Зелена партия – Българските зелени"