Конгресът беше свикан във връзка с неявяването на Зелена партия – Българските зелени на изборите за Народно събрание. А причината за неявяването е саботажът от страна на зам.председателя Трифон Грудев, който използвайки правото си да представлява партията, заедно с председателя, в последния ден за регистрация отказа да подпише документите. Факт е, че ние имахме пълна готовност за една много силна кампания, която да ни даде със сигурност над 40 000 гласа. Последното се равнява на 1 % от участвалите гласоподаватели и гарантира солидна държавна субсидия. Бяха събрани 17 хиляди подписа, съставени пълни листи/с общо над 200 кандидати/ за всички райони. Трябва да отбележим, че г-н Грудев участва активно до последния момент в тази подготовка, но както се разбра, едновременно с това, той е водил преговори с НДСВ/партията на бившия цар, която има силно отрицателен имидж/ за участие в техните листи.  Което всъщност и направи, явявайки се като водач на листата в Бургаския избирателен район, с което, съгласно нашият устав, се самоизключва от партията. Едновременно с това, той блокира  регистрацията на Зелена партия – Българските зелени за изборите, за да се опита да лансира лъжата, че партията не се явява на изборите, защото иска  да подкрепи НДСВ. След избухналия скандал в медиите, даже  НДСВ се отказа да поддържа тази теза.
Факт е, че няма никакво решение на Зелена партия – Българските зелени за явяване на избори в коалиция  с НДСВ, а още по-малко за неучастие в изборите и включване в техните листи. Има само едно решение /по изричното настояване на г-н Грудев/ за предварителни разговори с НДСВ. Те обаче не се проведоха, защото междувременно ръководството на НДСВ взе изричното решение, че няма да  правят коалиция с никого.
Нещо повече, въпреки решението на Националния контролен съвет за изключване на Трифон Грудев от партията, заради включването  му в листа на друга партия, без решение на легитимните органи, той продължи да работи срещу Зелена партия-Българските зелени, като побърза да организира свой „конгрес” на 28 август 2009.
Целта е очевидна - да се опита да получи съдебната регистрация на Зелена партия-Български зелени, а също така подкрепата на ЕЗП.
Що се отнася до регистрацията, ние считаме, че няма място за притеснение, стига съдът  да бъде обективен. А най-важното за нас, разбира се, си остават членовете на организацията и имиджа в обществото, който сме градили през годините. Хората, които са олицетворявали партията в центъра и по места, бяха на Конгреса и ни дадоха своята подкрепа.