Единственото решение, което съществува е само за предварителни   разговори, каквито бяха проведени, не само с НДСВ, но и с БСП, Българската левица, Гергьовден, БЗНС – Народен съюз и други. Факт е, че с НДСВ тези разговори спряха още в началото, защото техният политически съвет взе решение, че не желае да прави коалиция с нас. Няма да скрия, че за мен това беше едно удовлетворение, защото аз бях против каквито и да е взаимоотношения с НДСВ. Причина за това е, неблагоприятният имидж, който те имат сред по-голямата част от българските избиратели и множеството натрупани  грехове, най-вече в областта на екологичната и социална политика.
Освен това, трябва да припомня, че още при вливането на Зелена България в Зелена партия и създаването на Зелена партия-Българските зелени, беше обявена основната цел - изграждане на самостоятелна и силна партия. Очевидно, тези декларации са били лъжливи от страна на ръководството на Зелена България, в лицето на Трифон Грудев и хората, които стоят зад него. Това, че той предпочете да отиде в чужда листа, за да удовлетвори личните си амбиции и изпълни желанието на същите тези хора, е очевидно неморално, защото той е зам.председател на партията и  това рефлектира върху нашия имидж. Подлостта в случая се състои в това, че :
- след като възложихме на всички организации да предлагат кандидати за самостоятелно явяване;
 - определихме водачи на листи и повикахме част от тях за инструктаж в София – Бойко Боев от Видин, Тодор Хинов от Габрово, Данислав Дончев от Ловеч, Христо Николов и Катя Стайкова от Пловдив, Сашо Милчев, Анна Донкова и Димитър Станчев от Благоевград, Надя Никленова и Лариса Михеева  от Перник, Мария Гюлеметова от Пазарджик, Борислав Недев от Стара Загора, Минка Арабаджиева от Хасково, Георги Василев от Сливен и др.
- събрахме необходимата подписка и подготвихме документите за регистрация,
г-н Трифон Грудев блокира нашата регистрация, за може да създаде впечатление, че Зелена партия – Българските зелени  подкрепя НДСВ. Тази лъжа бе разпространена от Станимир Илчев, но след нашето категорично опровержение, НДСВ очевидно разбра, че е подведено. 
Това е безпрецедентна ситуация за Зелена партия – Българските зелени. В най-скоро време ще направим събиране, на което ще бъдат поканени всички поддържащи нашата позиция, тъй като в момента НИС е блокиран и не може да взема решения.Смятам, че от тук нататък трябва да сме единни и да  направим необходимото за възстановяване на нормалния партиен живот на Зелена партия – Българските зелени.

Ал. Каракачанов – председател на партията