Досегашните управляващи бяха справедливо детронирани от властта с гласовете на избирателите. Високата избирателна активност/60 %/ ни дава основателна надежда, че българското общество се отърсва от апатията и се доближава до европейските критерии за гражданско общество.
Изборните резултати потвърдиха, че принципната политика на несъгласие и протест срещу редица от действията на управляващите, която провеждаше Зелена партия-Българските зелени, отговаря на очакванията на голяма част от избирателите.
Подрепата ни към ГЕРБ също допринесе за високото доверие, което бе гласувано от избирателите на партията, победител на изборите. Тази подкрепа бе дадена не на идеологическа основа, а в очакване на възстановяване на елементарната справедливост в българското общество. Първото от двете действия, които ние очакваме срещу тази подкрепа – търсене на отговорност за ограбването на българската общество, чрез т. нар. „заменки”, бе обявано като приоритет на първата следизборна пресконференция на ГЕРБ.
Анализът на изборните резултати ни убеждава, че ако Зелена партия–Българските зелени се бе явила самостоятелно на изборите, то със сигурност щеше да влезе в девятката на най-добре представили се партии. Резултат, който щеше да ни осигури както политически, така и финансов стабилитет. Можем само да изразим съжалението си, че целенасочените действия на част от ръководството на партията, лиши организацията ни от тази възможност.

Александър Каракачанов
Председател на Зелена партия–Българските зелени