Зелена партия/Българските зелени винаги е стояла на позицията, че горите са основно национално богатство, което изисква особени грижи от страна на обществото и държавните органи. За съжаление в продължение на години се наблюдава точно обратното отношение и то най-вече от страна имено на държавата. Правителството си позволява престъпно и безотговорно да заменя територии от държавния горски фонд в неатрактивни за бъдещо строителство места, срещу апетитни и уникални кътчета от нашите гори , които в последствие биват застроявани и унищожавани като такива. За целта правителството и приближените към него кръгове реализират уникална за правната общност на Европа процедура по преотстъпване на атрактивна земя от държавния горски фонд, скъпоструваща по всички стандарти, срещу разкъсани, отдалечени и неатрактивни частни горски парцели.

           До настоящия момент Зелена партия/Българските зелени предприе редица действия:        

1/ Сигнално писмо от 12.08.2008г. до МС на РБ , в което предлагаме следните спешни мерки:

-    Незабавно налагане на пълен мораториум по заменянето на гори и земи определено от Закона за горите чл. 15;

-    Забрана за промяна на предназначението на вече заменените гори за срок от 25 години;

-    Публичен регистър и списък за всички заменени територии, техните собственици и дадените оценки на земите.

 2/ Декларация до МС на РБ относно замяната на гори и земи от Горския фонд на Република България . Узаконяването на престъпните  действия на правителството в Закона за горите, определящ замяната на гори и земи от Горския фонд на Република България,  подарява държавни територии на търгашките кръгове около личностите и партиите .

 3/ На 01.10.2008 г. „Зелена партия-Българските зелени” подаде във Върховния административен съд жалба срещу ал. 20, ал. 2 и ал. 5, и чл. 21, ал. 2 от НАРЕДБАТА на Министерския съвет на Република България за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд, както и срещу ПРИЛОЖЕНИЯ № 19 и № 20 към същата наредба.

Според партията обжалваните членове на горепосочената наредба противоречат на нормативни актове от по висока степен, а именно на:

1. Конституцията на Република България - Чл. 18, ал. 6, съгласно който държавните имоти следва да се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото, а също така на  Чл. 21, ал. 1 и Чл. 15.

 2. Чл. 1, ал. 2 от Закона за горите, чиято цел е съхраняването на българските гори като национално богатство - основен средообразуващ фактор, чрез възпроизводството и устойчивото им развитие и многоцелевото ползване в интерес на собствениците и обществото.

 4/ Петиция до европейския парламент против Недопустимата  държавна помощ посредством неравностойни замени на държавни и общински земеделски земи и гори за лица придобиващи държавни и общински имоти в България.

Последната до тази дата инициатива на Зелена партия/Българските зелени в тази насока е изработката на  Искане  към конституционния съд за установяване на противоконституционност на  чл. 18, чл. 24, ал. 2 и чл. 29 от Закона за опазване на земеделските земи, на основание чл. 149, ал. 1 и чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България. То ще бъде предоставане на подкрепящите борбата срещу заменките народните представители с цел събиране на необходимият брой подписи за внасяне в Конституционния съд на Република България.

 

19.11.2008г.