1.    На 29.09.2006 г. бе проведена официална среща на Александър Каракачанов с министъра на вътрешните работи Румен Петков, на който му бяха предоставени материали за закононарушенията на комисар Тончо Михайлов с настояване да бъдат предприети мерки.
2.    На 12.01.2007 г. бе проведена среща на А.Каракачанов, И.Мастиков и С.Янкова с г-жа Рачевиц – директор на Национален парк Централен Балкан. Беше събрана допълнителна информация за нарушенията извършени от комисар Т.Михайлов и бяха обсъдени възможности за противодействие.
3.    На 17.01.2007 г. бе дадена пресконференция  от  А. Каракачанов в София прес със заглавие     -       „ Незаконни действия на полицията в Стара Загора”. В пресконференцията участваха Б.Недев и Св.Янкова.
4.    На 17.04.2007 г. разговор по телефона на А.Каракачанов с министър Р.Петков и представител на ОДП Стара загора във връзка със задържането от полицията на Б.Недев. След разговорите последният беше освободен.
5.    На 20.04.2007 г. осигуряване от А.Каракачанов на юридическа защита на Б.Недев, в лицето на адвокат Васил Симидчийски.
6.     На 04.11.2008 г. е изпратена до министър Миков - Декларация от Комисията за борба с корупцията при Зелена партия, с настояване за незабавното отстраняване от длъжност на комисар Тончо Михайлов.

 
До г-н  МИХАИЛ  МИКОВ
Изх. № 02-63/04.11.08 г.
Вх. №Ж5665/06.11.2008

Д Е К Л А Р А Ц И Я
от Комисията за борба с корупцията при “Зелена партия”

Във връзка с постъпили в Комисията за борба с корупцията при “Зелена партия” многобройни сигнали и данни за извършени сериозни закононарушения от страна на Директора на ОДП Стара Загора – комисар Тончо Михайлов, изразяващи се най-вече в системни злоупотреби с власт и пълно незачитане на българското законодателство и правов ред,  настояваме за незабавната Ви намеса, за образуване на дисциплинарно производство срещу комисар Тончо Михайлов и незабавното му отстраняване от длъжност Директор ОДП Стара Загора!

Мотивите за това наше искане са следните :

- извършени груби закононарушения от страна на комисар Тончо Михайлов, на територията на Национален парк “Централен Балкан”, явяваща се изключително защитена територия, влизаща в мрежата “Натура 2000” , където по негово нареждане е отклонена от речното корито река “Кръвенишко дере”, извършвани са изкопни дейности с тежка техника, изградени са незаконни съоръжения и незаконен мини-ВЕЦ, а подчинени на комисар Тончо Михайлов полицаи са изпращани с дни да работят, за време през което официално са се водили на дежурства по местоработата им.

- възпрепятстване на държавни служители от МОСВ да изпълняват задълженията си по служба, извършено по нареждане на комисар Тончо Михайлов от негови подчинени полицаи, на територията на Национален парк “Централен Балкан”.

- Многобройни случаи на отвличания, отвеждане в безлюдни крайградски местности и нанасяне на побои над мирни граждани от страна на подчинени на комисар Тончо Михайлов полицаи, завършили с тежки телесни повреди и психически травми за потърпевшите.

- Допускане използването на кучета от забранената порода “пит бул” от “Групата за охрана на масови мероприятия” при ОДП Стара Загора, намираща се на пряко подчинение на комисар Тончо Михайлов, които кучета дори са зачислени за получаване на гранулирана храна от бюджета на МВР.

- Издаването от ръководената от комисар Тончо Михайлов ОДП Стара Загора, на фалшива лична карта и фалшива шофьорска книжка, на скандално известния нарко-бос Будимир Куйович, на името на “Цветослав Захариев”.

- Незаконното ограждане с бодлив тел, на имота на изпълнителният директор на “Енел” – ТЕЦ Марица изток 3,  г-н Майк Фостър, находящ се в с. Искрица, общ. Гълъбово, с мълчаливото присъствие на подчинени на комисар Тончо Михайлов полицаи.

- Неправомерният и безпричинен побой над мирно протестиращите миньори от
гр. Гълъбово и последвалото официално изявление пред медиите, от страна на комисар Тончо Михайлов, че побой не е имало, с обяснението му, че подчинените му полицаи са спасявали живота на искащ да си самонарани главата в асфалта миньор.

- За системно използване на предоставената му власт, като директор на ОДП Стара Загора, за преследване и осъществяване на системен психически и физически тормоз над обществени и политически фигури и негови опоненти, дръзнали да се противопоставят на своеволията и беззаконията му.

- Неправомерното и вандалско задържане на 17.04.2007 година в гр. Стара Загора, на кандидат-евродепутат от листата на “Зелена партия”, ползващ се с имунитет по смисъла на чл.59 от ЗИЧЕПРБ, с официална заповед за 24 часово задържане, по скълъпено обвинение /в последствие отхвърлено от компетентния български съд/, че е възпрепятствал подчинени на комисар Тончо Михайлов полицаи да изпълнят служебните си задължения.

- Нанесеният жесток побой на 13.02.2008 година, над пенсионирания старши офицер от ВКР - Иван Кожухаров от гр. Сливен, извършен от подчинени на комисар Тончо Михайлов полицаи, в сградата на старозагорската полиция.

- Получени в Комисията за борба с корупцията при “Зелена партия” материали, касаещи преписка вх.№ 11597/15.06.2001 година, по описа на РДВР гр. Стара Загора, до сектор „Икономическа полиция”, от които е видно, че съществуват данни за “прокурорстване” в нарушение на НПК, от страна на комисар Тончо Михайлов, прекратил еднолично въпросната преписка.

Комисията за борба с корупцията при “Зелена партия”, изразява сериозното си безпокойство по повод досегашното бездействие на ръководството на МВР, в лицето на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, който въпреки многобройните отправени до него сигнали за самозабравилия се висш полицейски началник, не предприе необходимите мерки за прекратяване на закононарушенията!

Националната полиция на Република България не е институция, даваща неограничена власт на служителите си, а обществена служба, която освен, че гаранира и защитава свободното упражняване на правата и свободите на всички граждани, без значение от тяхната политическа, религиозна, етническа, социална или друга принадлежност, работи по опазването на обществения ред и сигурност, като гарантира спазването на действащите в Републиката закони!

Комисията за борба с корупцията при “Зелена партия”, заявява позицията си на категорично и последователно осъждане и противодействие на всички форми на полицейско насилие и злоупотреба с власт, независимо дали те са извършени от редови или висши  служители на МВР.

Ето защо и на основание всичко гореизложено, настояваме за незабавното отстраняване от длъжност на Директор ОДП Стара Загора - комисар Тончо Михайлов!

Председател  ПП ”Зелена партия” 
Александър Каракачанов