ДО ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
ЧРЕЗ МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Ж А Л Б А

От Политическа партия „Зелена партия” със седалище гр. София, п.к. 1202, ул. „Поп Богомил” № 49, представлявана от Александър Панайотов Каракачанов.
Срещу разпореждането за предварително производство на Решение по ОВОС № №18-5/2009 г на министъра на околната среда и водите с което одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за “Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди” с възложител „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД,
Адрес за призоваване на жалбоподателя: гр. София – 1202, ул. „Поп Богомил” № 49, ПП „Зелена партия”

Уважаеми административни съдии,

Обжалваме разпореждането за допускане на предварителното изпълнение на Решение на №18-5/2009 г. на министъра на околната среда и водите, което противоречи на действащото законодателство по околна среда.
1. Като основание за обжалваното разпореждане е посочен чл. 60, ал. 1 от АПК и искането на възложителя, отправено с писмо вх. № 26-00-262/07.09.2009г.. Текстът на посоченото писмо не ни е достъпен към момента, но в Решение по ОВОС № №18-5/2009 г. е посочено, че „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД  е „посочило, че при закъснение в реализацията на инвестиционното предложение може да възникне потенциална опасност и да последва значителна вреда за околната среда и здравето на хората поради следното:
- дружеството не разполага с повече свободни обеми за съхраняване на междинния продукт от гравитационното обогатяване, който ще се използва
като суровина в инсталацията за производство на блоков метал (сплав „Доре”);
-  съществува риск от нарушаване на целостта на хвостохранилище № 2 поради невъзможност за осигуряване на нормален технологичен процес;” или е информирало, че е налице непосредствена заплаха за околната среда и здравето на хората.
2. В доклада по ОВОС за посоченото инвестиционно предложение, има информация, която доказва, че сегашната дейност на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД е в обхвата на Приложение №1, т. 2 и т. 3 Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ), обн. ДВ, бр. 43, 2008 г.
3.  Съгласно доклада за ОВОС, въздействието върху околната среда от дейността на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД е основно върху води и водните тела.
4. Посочените факти, доказват, че към рисковата ситуация, възникнала единство от дейността на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД е приложим ЗОПОЕЩ, защото чл. 3 е категоричен:
„Чл. 3. Законът се прилага в случаите на причинени екологични щети или непосредствена заплаха за възникване на екологични щети, причинени от действие или бездействие:
1.    в резултат на извършване на дейности, определени в приложение № 1;”
5. ЗОПОЕЩ точно и ясно определя правомощията на органите на изпълнителната власт и правата и задълженията на операторите, процедурите за избор и осъществяване на превантивни и оздравителни мерки, в т. ч. за консултации с обществеността.
6. С разпореждането си за предварително изпълнение, министърът на околната среда и водите практически отменя конкретни законови задълженията на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД и на органите на изпълнителната власт, произтичащи от разпоредбите на ЗОПОЕЩ в ситуацията, възникнала на площадката на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД и за която е информирана.

Уважаеми върховни съдии,

По изложените съображения ви молим да отмените разпореждането за допускане на предварително изпълнение на  Решение на №18-5/2009 г. от 19.10.2009 г. като незаконосъобразно. Допълнително ще формулираме и други основания за отмяна на посоченото разпореждане при получаване на достъп до посоченото писмо на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД.
Моля ви да задължите компетентния орган да приложи посоченото писмо вх. № 26-00-262/07.09.2009г и извадката от протокола на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет, на което е взето решение да предложи на министъра на околната среда и водите да одобри инвестиционното предложение на „ГОРУБСО- КЪРДЖАЛИ” АД.

Дата:
22.10.2009 г.

С уважение,
Александър Каракачанов