ПП "Зелена партия/Българските зелени" и Зелените тигри за по-чиста околна средаНа 22 септември, понеделник, от 10,30 часа, на площада пред НДК в столицата, младите еколози от организацията „Зелени тигри” и представители на ПП „Зелена партия/Българските зелени” ще запознаят гражданите и журналистите с ползата от това да караме по-често велосипед, вместо кола (хем здравословно, хем екологично), с необходимСъвети към гражданитеостта от обособяване на повече добре поддържани пешеходни зони и велоалеи. Колкото по-голям е градът, в който живеем, толкова е по-мръсен, задръстванията са по-тежки и непоносими, тротоарите са препълнени с автомобили... Можем да променим това!
Младите еколози ще ви покажат „истинското” лице на автомобилите – едни от основните замърсители на въздуха, който ежедневно вдишваме през белите си дробове, като „облекат” два от тях в атрактивни костюми. Елате, за да видите какво се крие зад красивия външен вид на вашата кола!

Съвети към управницитеЧрез специални брошури активисти на „Зелена партия/Българските зелени” ще информират за историята на Европейския ден без автомобили. Те ще запознаят обществеността с конкретни предложения, адресирани до столичния кмет и управляващата коалиция, за неоложните мерки, които трябва да бъдат взети, с цел ограничаване на задръстванията, стимулиране използването на алтернативен транспорт, намаляване на вредните газове, отделяни в атмосферата...





Европейският ден без автомобили се отбелязва на 22 септември  всяка година. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Идеята за провеждането му идва от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. България ще се включи за шести път в инициативата. Водещата тема за 2008 г., определена от Европейската комисия, е „Чист въздух за всички! Просто мечта или възможна реалност?”
Целите на кампанията са: формиране на екологосъобразно мислене и начин на живот сред европейските граждани; разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспор в градски условия; прeдставяне на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт; демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване качеството на живот в големите градове.