На 26 и 27 февруари, на посещение в България, беше „зеленият” гръцки евродепутат - Михалис Тремопулос. Единственият зелен депутат за Кипър, Гърция, Румъния и България.
Целта на неговото идване в България  е инспектиране на кариери, рудници, хвостохранилища и предприятия, където масово се унищожава българската природа, както и подкрепа на природозащитниците  в борбата им да спасят Перелик, вече част от Натура 2000.
На срещата с гръцкия евродепутат, представителите на Зелена партия – Александър Каракачанов  и Огнян Ковачев, заедно с Христо Николов, представител на Зелени Балкани и Националната антикорупционна коалиция, отново поставиха нерешения проблем със заменките. По искане на Инициативен комитет на Националната гражданска инициатива, като част от кампанията Обща кауза, беше внесен в Народното събрание проект на  Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи. Все още, Народното събрание, в нарушение на собствения си закон, не е предприело необходимите мерки да бъде разгледан в пленарна зала. Проектът на закона е внесен в НС на 1 юли 2010 г. и срокът е 3 месеца!
Г-н Тремопулос – журналист и природозащитник,  изрази своето съпричастие и обеща да съдейства за каузата в Европейския парламент.