Над 300 зелени от цяла Европа се събраха през изминалия уикенд/8-10 октомври/ в столицата на Естония – Талин, за да проведат 13-тата среща на Съвета на ЕЗП. Делегати от над 36 партии членки взеха участие в задълбочените дебати, дискусии и уъркшопове, в резултат на което бяха приети резолюции, очертаващи зелените решения за някои от най-наболелите икономически, социални и екологически проблеми на Европа.

 

 

 Съпредседателят на ЕЗП и депутат от ЕП, Филип Ламбер, каза следното: “Радваме се, че имаме възможността да се съберем в Талин и да разменим мнения както със “зелените“ колеги, така и с икономически експерти. Това ще ни помогне да сме на висотата на днешните предизвикателства, поставени пред нас от развихрилата се икономическа криза, ще ни даде възможност да формулираме ефективни, устойчиви и дружелюбни към околната среда решения. Посветихме значителна част от времето и енергията си да обсъдим начините, по които бихме могли да убедим потенциалните съюзници, гражданското общество и гласоподавателите, че именно Зелените са тези, които имат визия и практически идеи за изваждане на Европа от икономическа криза и за реформиране на икономическата и финансовата система така, че те да служат на обществените интереси като цяло, а не само на елитарното малцинство. Приемането на документ относно макроикономическата и финансова рамка на Green New Deal има две основни цели: да намали натиска върху околната среда и подобри качеството на живота. Това, което ясно демонстрираме в този документ, е че зелените политики не просто не противоречат на изграждането на успешна икономика, а дори трябва да са сърцевина на истински процъфтяващата и добре балансирана икономика. Постигнахме и още един успех: успяхме да формулираме своята икономическа стратегия, както и да приемем резолюции по редица ключови политически, социални и екологически проблеми. Изключително показателно е това, че се фокусираме върху тези проблеми именно в Естония – страната, където безработицата е скочила на около 18 %, в сравнение с 4 % от преди началото на кризата.“

Моника Фрасони, също съпредседател на ЕЗП, продължи: “Основната част от нашето внимание беше съсредоточено върху Зелената икономическа стратегия и Новата зелена кауза (Green New Deal), но това не ни попречи да разгледаме и приемем резолюции по доста други изключително важни обществени и екологични проблеми. Една от най-важните резолюции засяга отговора на Зелените спрямо сериозната заплаха за принципите на свобода на придвижването и защитата от дискриминация, която произтече от решението на Франция масово да експулсира стотици представители на ромското малцинство. Резолюцията предлага позитивни мерки, насочени към подобряване на отношението към циганите и другите малцинства в Европа, така че да се избегне ксенофобията, която наскоро се развихри във Франция, Италия и в още ред страни членки на ЕС. Друга важна резолюция е тази за Европейската гражданска инициатива, разглеждаща възможностите на Зелените съвместно с други организации да помогнат за изграждането на свят без ядрено оръжие и заплаха от война. От изключително значение е резолюцията за това как да постигнем справедливо, амбициозно и законо-обвързващо съглашение по климатичните изменения на 16-тата конференция за климата (СОР16) в Канкун, Мексико в края на настоящата година.

Изказана бе благодарност на Зелената партия на Естония (ЗПЕ) и лично на Индрек Таранд, депутат от ЗПЕ в ЕП, за добрата организация на мероприятието и сърдечното посрещане на делегатите в Талин.

Европейската зелена партия приветства смелото решение на Нобеловия комитет да присъди тазгодишната Награда за мир на известния китайски интелектуалец и борец за човешки права Лю Сиаобо. Моника Фрасони и Филип Ламбер заявиха, че решението на Нобеловския комитет е стимул за всички хора по Земното кълбо, които се борят с потисничеството и накърняването на човешките права. “Ние призоваваме Китайската народна република да оцени позитивния принос на хора като Лю Сиабао, които се борят за декларираната от самото китайско правителство цел за построяване на хармонично общество. Не е възможна истинска демокрация без свобода на словото и изразяването на различни мнения.“

 За повече информация относно 13-тата среща на Съвета на ЕЗП посетете www.europeangreens.eu