Последен пример за подобна неравнопоставеност е участието на г-н Тончо Токмакчиев от името на „Природата за хората”,  днес 25 септември, в предаването на БНТ - „Денят започва”.  Формалният повод бе предстоящо мероприятие на сдружението, като истинската цел бе отново да се агитира в полза на горевизираните интереси на „Витоша-ски” АД. Некоректно бе, че в студиото нямаше представител на организациите, които не са съгласни с опитите за манипулация с общественото мнение от страна на тези икономически кръгове. Беше включен по телефона г-н Тома Белев (директор на ПП „Витоша”), което не може да се сравни с участие в студиото, а и качеството на връзката бе лоша. Последното, естествено, е в ущърб на г-н Белев, а не на участниците в студиото!


Г-жо Пръмова, Зелената партия от много години отстоява интересите на софиянци за опазването на Витоша. Ние предизвикахме редица разследвания още в 38-то Народно събрание срещу безобразията на незаконните строежи на Копитото, събрахме 50 000 подписа и организирахме акции в защита на планината.
За съжаление нечистоплътните интереси към тази изключителна ценност за нашия град не намаляват. Затова настояваме да бъдат допуснати до трибуната на БНТ представители на истинските защитници на Витоша, а не само на заинтересованите фирми!


В очакване на Вашата адекватна реакция,

С уважение,
Александър Каракачанов
(секретар на Зелена партия)

Офшорни инвеститори се преструват на природозащитници!

 

 „Природозащитна” организация апелира да се радваме на природата, „изпозлвайки я” и построявайки нови писти и ски влекове. Псевдоприродозащитна акция в Драгалевци тази неделя цели да обърка обществеността за бъдещите планове на Витоша. Национално сдружение „Природата за хората” организира концерт „Искаме си Витоша” на 27 септември, неделя, в Драгалевци, в подножието на Витоша.
Организацията се представя като природозащитна, но реално е далеч от опазването на природата. Целият този ПР е в подкрепа на проекта на „Витоша ски” АД, офшорна фирма, която планира нова, по-голяма ски зона в Природен парк Витоша. За изграждането й, което е забранено от закона, ще бъдат изсечени гори, равняващи се на площта на 30 футболни игрища. Замислени са 18 ски съоръжения и 8 нови ски писти.
Коалиция „За да остане природа в България” отчита, че основният подход на Национално сдружение „Природата за хората” е мимикрията и апелира към онези, които искат природата на Витоша да се запази, да не подкрепят с присъствието си събития на „Природата за хората” или да изкажат позицията си видно и еднозначно, за да не остане природата само за някои хора.
„Витоша ски” АД си иска Витоша. Но Витоша е на всички!

 

Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/

 

http://forthenature.org/upload/documents/2009/10/listovka250909.pdf