Ние от Зелената партия направихме следното:

-         Повече от 15 години активно противодействаме чрез протести, митинги, кръгли маси, законодателни предложения и др. на презастрояването и унищожаването на зелените площи в междублоковите пространства София, започнало масово по времето на кмета Софиянски и продължаващо и досега;

-         Участвахме в протестни движения на гражданите, в защита на техните искания – опазване на зелени площи, градинки и детски площадки – Люлин, Красно село, Витоша, Илинден. Заедно с граждански организации работихме за стопиране унищожаването на редица знакови места в столицата ни, като градинката пред руската църква, южния парк и др.;

-         Многократно сигнализирахме общината за предстоящата криза с боклука, която в крайна сметка избухна и завърши с бягството на кмета Софиянски от Столична община през 2005 г.;

-         Предложихме на кмета Борисов разработка за решаване на кризата с боклука в София и активно участвахме в сформираната от временния кмет на София – Герджиков, комисия по въпроса. Същата бе закрита след влизането на кмета Борисов в общината и понастоящем столицата се намира на прага на нова криза.

-         Събрахме 50 хиляди подписа в защита на Витоша, с искане да не се понижава статутът й на Национален парк. Чрез поредица от действия в 39-то Народно събрание, разкрихме корупцията около незаконните строежи в местността Копитото на Витоша, вина за които носят тогавашните министър-председател Иван Костов и кмет Стефан Софиянски;

-         Заедно с граждански организации активно противодействахме за приемането на Новия устройствен план на София в предложеният му вариант, тъй като той освен, че „узаконява” извършените безобразия в столицата, но и не предлага ефективни решения на основните проблеми на града.

-         Благодарение на своите позиции във властта, ЗП прокара решение за изграждане на ново, модерно летище извън границите на града и с посока на пистата над слабо населени територии. В последващите години то бе тихомълком отменено поради частни икономически интереси.

-         Чрез своите представители в Столична община в първите години след демократичните промени ЗП инициира проучвания и действия, с цел намаляване загубите на вода на територията на София. Те бяха спрени от следващия кмет Янчулев, което бе една от причините за водната криза през 1994-95 година.

Макар и в последните години Зелената партия да не е участвала в управлението на София, ние не сме спирали да предлагаме решения и подемали инициативи, касаещи проблемите на градския транспорт, газификацията (като алтернатива на топлофикацията), изграждането на велоалеи, контрол върху софийските борси (с цел понижаване цените на хранителните стоки) и множество други.

Малко от инициативите, които сме подемали в нашия град са имали пълен или частичен успех. Повечето са се разбивали в стените на столичната администрация и свързаните с нея икономически интереси. Но всичко, което сме правили е било в интерес на столичани.

Ще продължим да работим за нашия град!

Гласувайте за Зелената партия с бюлетина №23!