1/ Изграждане на големи и евтини охраняеми паркинги край основните входно-изходни транспортни артерии на града (възможно най-близо до съществуваща или планирана метростанция) и осигуряване на бързи и удобни градски транспортни линии от центъра до тези паркинги.

2/ Повишаване бързината и ефективността на градския транспорт чрез:
- осигуряване на непрекъснато наблюдение за спазването на ограниченията за движение на автомобили върху трамвайните релси и лентите, предвидени за движение на градския транспорт, чрез изграждане на мрежа от видеокамери по тяхното протежение в местата с най-силен трафик. Осигуряване, съвместно с полицията, на неизбежност на наказанията при нарушаване на установените правила на движение;
- изграждане на център за електронно наблюдение, контрол и управление на трафика в централните градски части;
- въвеждане на GPS системи за контрол на движението на всички транспортни средства от градския транспорт;
- допълнително разширяване на основните булеварди, където е възможно, в местата с най-тежък трафик. Ако с това се засегнат зелени площи, е необходимо на други места, на максимално близко разстояние от засегнатите площи, да се създадат нови такива, с еквивалентен размер и структура, като за всяко отсечено дърво на повече от десет години, следва да се засадят минимум десет нови дръвчета;
- забрана за движение на тежки МПС на територията на града, особено в часовете с най-интензивен трафик;
- въвеждане на система за таксуване на преминаването на МПС през центъра на града в часовете с натоварен трафик. За целта спешно трябва да се изгради пробивът „Данаил Николаев” и да се приключи с разширяването на Околовръстното шосе и вътрешните градски транспортни рингове.
3/ Изграждане на мрежа от велосипедни алеи, в това число на велосипедни алеи по протежение на Владайската и Перловската река, и изграждане на мрежа от видеокамери за предотвратяване на незаконното паркиране върху тях.
4/ Промяна в начина, по който се регулира автомобилното движение на местата с висока концентрация на ПТП.
5/ Проучване възможността за удължаване на маршрута на влака Банкя - Централна гара – София до гара Искър, а също така проучване на техническите възможности за свързване на метрото, в участъка между метростанции „Сливница” и „Обеля” с ж.п. линията за Божурище - Банкя и за гара Подуене, гара Искър (през Централна гара).
6/ Проучване възможността за изграждане на кръгова надземна градска железница, с маршрут над коритото на Владайската река, Сточна гара, над коритото на Перловската река до "Красно село" и оттам над локалното платно на бул. "Цар Борис Трети" до стадион "Славия" и Владайската река.
7/ Проучване възможността за изграждане на градска железница от ж.к. "Овча купел" до гара "Сердика" (възможна е и връзка с надземната градска железница, посочена по-горе).
8/ Доизграждане на трамвайната линия от кв. "Дружба" до кв. "Младост", началото на която бе поставено преди двадесет години.
9/ Приоритет за жилищните квартали с най-голям транспортен трафик в плана за построяване на поредната метролиния – кв. "Младост" 3 и  4, кв. "Горубляне", кв. "Овча купел", кв. "Дружба".
10/ Проект за кръгова метролиния, паралелно на Околовръстно шосе.


ПП "Зелена партия/Българските зелени"