СТАНОВИЩЕ на ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ

по Националната стратегия за развитие на енергетиката и енергийната ефективност,

внесена от правителството на Иван Костов през 1999 г.

 

Зелената партия категорично протестира срещу манипулацията извършена от парламентарното мнозинство относно "консенсуса" около гласуването на Националната стратегия за развитие на енергетиката и енергийната ефективност до 2010 г. Единственото около което единодушно се обединиха народните представители бе позицията за незакриване на реакторите от I до IV на АЕЦ "Козлудуй".

Недостойни са действията на представители на правителството, които се опитват да пробутат чрез консенсуса около АЕЦ "Козлудуй" идеята за единодушие около Националната стратегия. Такова съгласие нито имаше, нито би било възможно по простата причина, че стратегията отразява не националните, а тясноведомствените интереси на НЕК и свързаните с нея строителни организации, чийто основен принцип е "повече строителство - повече хонорари"!

Приказките, че стратегията е отворена за доработване са демагогия за наивници. Безмислица е доработката на нещо, което в основата си е погрешно. Стратегията се опира на екстензивно развитие на енергетиката и натрупването на нови мощности, които нямат нищо общо с ръста на икономиката. Единственото оправдание за това безотговорно пилеене на огромни средства е, че се очаква България да стане "енергиен център на Балканите" - теза, не просто наивна, а опасна по своята същност. И сега България има нереализирани мощности, а основният ни партньор за износ - Турция с големи крачки развива собствено производство и до десетина-петнайсет години няма да има нужда от внос. По-страшното е, че себестойността на електроенергията от АЕЦ "Белене", определена от "Атомэнергопроект" - Москва е над 0,07 долара при реализирана цена на външния пазар 0,035. Още преди да бъде построена АЕЦ "Белене" е безнадежно губеща и затова не трябва да се строи!

Единствената алтернатива за България е снижаване на разхода на енергия за производство на единица брутен вътрешен продукт, или с други думи понижаване на енергоемкостта на производство. В момента тя е от 3 до 5 пъти по-висока отколкото в напредналите страни. И това при положение, че 75% първичните енергийни ресурси се внасят. Твърдението при това положение, че България може да стане "енергиен център на Балканите" е меко казано безотговорно! Ако това не се промени България ще остане неконкурентноспособна и ще се нареди в последните редици по социално-икономическо развитие. Единственият път е средствата, които кабинетът иска да хвърли за безмислено строене на нови мощности е да бъдат дадени за повишаване на енергийната ефективност - нещо, което практически липсва в тази програма.

16 март 1999 г.