2. Необходимо е водещите в икономическо отношение държави да престанат да имитират загриженост и „спешни” мерки при всеки възникнал инцидент и да обединят своите усилия за извършване на цялостен пробив в областта на енергийните технологии или най-малкото - качествено повишаване ефективността на настоящите, екологично чисти технологии. За целта са необходими милиарди долари, които могат да бъдат пренасочени от военните програми. Нека вместо да се пропиляват огромни средства, за да контролират страните - износителки на петрол, да създадем нови, по-ефективни източници на енергия!
3. Във вътрешен план, България трябва категорично да се преориентира към Национална енергийна стратегия, основана преди всичко на повишаване на енергийната ефективност. Заложеното, още от времето на тоталитаризма и потвърдено от приетата през 1999 г. Национална енергийна стратегия на правителството на Иван Костов, екстензивно развитие на енергийния сектор, е пагубно. То целеше да даде простор за построяването на АЕЦ „Белене” и лишаваше от средства програмите за енергийна ефективност, така необходими за повишаване конкурентоспособността на българския бизнес.
4. Зелената партия отново потвърждава своята позиция против изграждането на АЕЦ „Белене”, не само защото е против ядрената енергетика, а и заради  икономическата нецелесъобразност на този проект за българските граждани.
Зелената партия изразява своите най-дълбоки съболезнования на японския народ за жертвите, вследствие на опустошителните земетресения и цунами, както и от последвалите инциденти на АЕЦ „Фукушима”.
21 март 2011 г.
НИС на Зелена партия