В продължение на две десетилетия Асарел Медет добива медни концентрати и трови реката периодично, която на свой ред замърсява и р. Марица. До момента предприятието не е санкционирано подобаващо и въпреки протестите на хората от селата Бъта, Баня и Попинци РИОСВ Пазарджик и Басейнова дирекция Пловдив бездействат.
Новият директор на РИОСВ Пазарджик е в конфликт на интереси, като протеже във ековедомството на своя доскорошен работодател от Асарел Медет Цоцорков. Вероятно това е причината за мълчанието на РИОСВ Пазарджик относно екопрестъпленията на комбината Асарел.
Напомняме, че миналата година Цоцорков получи от президента Първанов орден „Стара планина“ за „изключително големи заслуги към Република България“. Вероятно президентът Първанов е имал предвид заслуги към Организираната политическа престъпност (ОПП), защото собственикът на Асарел като подставено лице на мафията граби държавата и замърсява природата безнаказано вече десет години. Ограбените милиарди от Асарел облагодетелстват същата тази мафия, защитник на която е явно и президентът Първанов.
Премиерът Борисов и ГЕРБ също не остават назад от надпреварата за даване на почести и сключване на договори с представителя на Минната камара и собственик на Асарел Медет Цоцорков. Изпреварвайки опозицията, Бойко Борисов миналата година сключи меморандум за разбирателство с изпълнителния директор на организираната политическа престъпност в отрасъла добив на подземни богатства (тоест от Минната камара), който вече се изпълнява с внасяне на проектозакон за подземните богатства. Проектозаконът за подземните богатства вероятно ще защитава правата на мафията при безнаказано грабене на подземните богатства и ще дава възможност за избягване на всякакви отговорности при екопрестъпления като вчерашното на Асарел Медет. Подобни констатации е възможно да бъдат направени предварително предвид разработването на проектозакона на тъмно от мафията и отказа на Министерството на околната среда да консултира обществеността и неправителствените организации с интерес в развитието на отрасъла – Асоциация на експертите по подземни богатства и Коалиция „България без цианиди“.
 

За контакти:

 Константин Дичев – Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГД БОПП) – 0886 966 583

 Васил Кадринов – Гражданско движение против минните замърсявания (ГД ПМЗ) – 0889 032 954

 --
Константин Дичев
Управление природни ресурси
e-mail  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
GSM: 0886 966 583