Преди нова година се запознах с един канадец, който пристигаше с влак от Сърбия. В разговора за пътуването му ми стана любопитно какво е състоянието на ж.п. връзката ни с Централна и Западна Европа - международен бърз влак между София и Белград.

Не бях пътувал от 3 години, още не бяхме станали част от Европейския съюз, но добре си спомням потресаващата картина, в която възрастна жена в моето купе, въоръжена с отверки, усилено демонтира и разглобява вътрешните части на вагоните и по-точно вътрешната част на купетата и коридорите, разкривайки вътрешни тайници, в които се поставят нелегално купища цигари. След преминаването на митницата, униформен митнически служител, т. нар. митничар, умело почуква и "оглежда" купетата и коридорите и уверено НЕ открива нищо тревожно. В крайна сметка той си заминава и влака потегля към крайната си спирка в София. На Драгоман, всичките контрабандни цигари са вече извадени от тайниците, след повторен монтаж и демонтаж на части от влака и контрабандата с кутии цигари е прибрано от техните "собственици", а на гарата си има "агент", който прибира "стоката". В наши дни картината остава същата.

Ние от „Млади Зелени” искаме да попитаме до кога държавата във ваше лице ще се прави на сляпа. Докога заради това, че тези митничари и полицаите, които охраняват влака, изкарват по някой лев чрез дребните си далавери ще страдаме ние - данъкоплатците в тази държава. Докога българите ще имат реноме на корумпирана нация пред цяла Европа, заради това, че вие не си вършите работата, а покрай вас - и никой на управленско ниво в държавата ни.

С това писмо очакваме адекватна реакция от вас, адресатите на писмото. Очакваме да чуем по медиите не обещания и закани, а за уволнения и присъди на държавните служители, участници в трафика на цигари. В противен случай ще останем с впечатлението, че вие също сте техни съучастници.

24.01.2011
гр. София

С уважение,


Огнян Ковачев
Председател на Млади Зелени

http://www.mladizeleni.org/