За начало ще си позволим да Ви запознаем накратко с някои факти от проведени проучвания в нашата страна.
•    Не всички болници дават възможност първото кърмене на новороденото да започне до шестия час след раждането.
•    Едва 4.5% от изследваните бебета са били закърмени до 6-я час, но почти всички са получили адаптирано мляко без майката да е попитана дали е съгласна детето и да се захранва с изкуствено мляко.
•    Майките, които четат чуждестранни източници, са по-добре информирани  относно кърменето и проблемите свързани с него. Много от българските педиатри все още не подкрепят изключителното кърмене и препоръчват даването на вода и то подсладена със захар в първите месеци на кърмачето.
•    Като основна причина за отказа от кърмене жените посочват липсата на кърма. Почти 60% от жените отказват кърменето, без да се посъветват с лекар, останалите жени са се отказали след съвет с медицинско лице. Важно е да се спомене, че жените, които не могат да кърмят заради реален физиологичен проблем, са около 2%.
•    Това показва липсата на адекватна информация и недостатъчно обучение на майките по време на бременността за поддържането на успешно кърмене.

Ще си позволя, да изкажа и лично мои впечатления и преживявания. Когато родих, в болницата бях затрупана с брошури, рекламиращи всевъзможни продукти, измежду които и такива на адаптирани млека заместители на майчиното мляко. Синът ми беше захранен с изкуствено мляко, въпреки заявеното ми желание веднага да ми бъде даден и да опитам да го закърмя, което сериозно усложни процеса на кърмене при мен. Ако аз не бях упорита и много настоятелна да спре храненето с адаптирано мляко, нямаше да мога да го закърмя.

Нещата далеч не свършват с изписването от болницата след раждане. Когато личният лекар дойде вкъщи на посещение, веднага ме посъветва да давам на сина си подсладена вода и да не го кърмя през нощта, както и да си закупя „за всеки случай” определена марка адаптирано мляко, а не да се обадя например на „Консултативния кабинет по кърмене в „Майчин дом”. В поликлиниката без проблем навсякъде има залепени плакати, рекламиращи адаптирани млека. Във всяка европейска държава което и да е от тези неща ще звучи изключително скандално, а у нас се приема като нещо напълно нормално.

След изтъкването на тези факти, ние се питаме какво правят държавните институции, за да разрешат тези проблеми и дори знаят ли че ги има?

Конкретната причина за написването на това писмо е реклама на „Нестле” по телевизия бТВ, в която откровено се рекламира адаптирано мляко за бебета след 6 месечна възраст. По текста на рекламата ясно се чете посланието „Хубаво е да кърмите, но след 6-ия месец няма проблем да давате НАН 2”. Според Хартата на „Нестле” за бебешките млека, „Нестле” не рекламира публично млека за бебета до 12 месечна възраст.

Това което искаме от вас с това писмо е да заемете позицията си на държавни институции, които ги е грижа за здравето на малките българчета и да заставите „Нестле” да спази собствената си харта.

24.01.2011 г.

С уважение,


Горица Кръстанова
Секретар на „Млади Зелени”

http://www.mladizeleni.org/