Свършено от нас през 2009

На 11 март, от 18.30 ч., в малката зала на читалището, ще се проведе среща на Александър Каракачанов – председател на партията, с обществеността в гр. Тополовград.
Кметът на Община Тополовград – г-жа Евтимия Карачолова е избрана с листата на Зелена партия.
В общинския съвет партията има 5 съветника -  Калина Люцканова, Веселин  Герджиков, Жельо Факиров, Петко Бакърджиев, Симеон  Асенов, както и кмет на с. Хлябово и с. Сакарци  – г-н Щерьо Щерев.

Уважаеми дами и господа,

 Като зам.председател на партията и един от авторите на Устава на Зелена партия – Българските зелени, искам да ви кажа следното:

В материалите ви с груби нападки срещу председателя на партията - Александър Каракачанов, отправяте обвинения и за нарушения, свързани с Устава на партията. Във връзка с това, искам да направя следните забележки:
- Позовавате се на факта, че материалите, написани от вас, са дело на хора с постове,  каквито няма в Устава на Зелена партия-Българските зелени. Изглежда, че ползвате някакъв друг Устав, но не и този, който е на партията. В Устава на Зелена партия-Българските зелени няма клубове като партийна структура, а има партийни организации. Също така, няма общински клубове, а има общински съвети, няма областни координатори като партиен пост. Има областни представители, но до момента не е определен нито един за такъв. Ако някой има претенциите за областен представител, то нека представи документ, че е избран и утвърден, съгласно изискванията на истинския Устав на Зелена партия-Българските зелени. 
Запис

На 08 октомври 2009 г., Софийски градски съд се произнесе по искането на Трифон Грудев за узаконяване на  сбирката, проведена на Боровец на 28 август  2009 г.
Ето и част от Определението на съда:

От сборника „Независимо сдружение Екогласност – 1989”

... Есента на 1989-а: първото открито събиране на подписка, първите несанкционирани от властта събрания в кино„Петър Берон“, първото свободно шествие. Заслужаваше си да си го преживял – заради чувството за свобода, заради подозрението, че правиш нещо не просто важно, а онова, дето е било невъзможно повече от четиридесет години......

3 ноември 1989 г.

Първо свободно шествие и внасяне на събраната подписка срещу ВК „Рила“ и ХК „Места“ в НС. Част от ръководството на „Екогласност": Дим. Петрова, Александър Каракачанов, Петър Слабаков, Никола Ковачев, Петър Берон и Цветан Пенчев предава екопетицията с около 12500 подписа в Народното събрание. 

Скъпи приятели,

Факт е, че първите открити обществени прояви, несанкционирани от властта след повече от 40 години тоталитарно управление, бяха подписката, събранията и шествието на „Екогласност“ на 3 ноември 1989 г.. Те изиграха огромна роля за разкрепостяването на общественото съзнание. И това не е надценяване.

Може да е пародоксално за някои, но тяхното значение е по-голямо от свалянето на Живков на 10 ноември! Защото тези, „наивни“ за някои тогавашни „мъдреци“, действия на „Екогласност“, отприщиха насъбралата се социална енергия. Без този „пробив“ свалянето на Живков щеше да бъде само едно преразпределение на властта в партийната върхушка, след което казионните медии щяха да надуят фанфарите в чест на новия цар.
Защото падането на диктатора не означава падането на диктатурата!