Роди се първата обединена партия в България след години на разделение и роене на политическите субекти

 Национален политически съвет
На 5 юли, в Боровец, се проведоха Четвъртият извънреден конгрес на Зелена партия и Вторият извънреден събор на ПП "Зелена България". След дебати и обсъждания на конкретни предложения се стигна до становището, че единствено обединяването на зеленото пространство би довело до ползотворен ефект върху бъдещото развитие на "зелената" идея в България.
Висшите органи на двете партии решиха, че предложеното обединение на двете формации е разумен ход, който ще увеличи капацитета от човешки ресурс и възможностите за реализиране на действена "зелена" политика в страната.
С почти пълно мнозинство и на двата форума се взе решение ЗА ОБЕДИНЯВАНЕ НА ДВЕТЕ ПАРТИИ в един политически субект с название: “ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ/БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕЛЕНИ”
Бяха обсъдени, сформирани и избрани ръководни органи на обединената политическа формация.
За Председател на партия “ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ/БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕЛЕНИ” бе избран Александър Каракачанов.
Заместник-председатели на партията са Трифон Грудев и Петко Джуджев.
Главен секретар на партията е Илиан Матеев.
В Националния изпълнителен съвет /НИС/ влизат още 3-ма членове – Велислав Христов, Милица Андреева и Тодор Стефанов.
За председател на Националния политически съвет /НПС/ бе избран досегашният председател на ПП "Зелена България" - Стоян Динков.  Сред 40-те, избрани на Конгреса членове на НПС, бяха избрани 2 зам. председатели на НПС – Виолета Даракова и Иван Иванов.
Бе решено и се създадоха 12 комисии към НПС, които ще анализират управлението и ситуацията в страната и ще генерират идеи за изработване на адекватна политика във всички сектори на държавното управление.
Новата партия ще действа в посока окрупняване на зелените сили в страната и ще предлага конкретни политически мерки за решаване на актуалните проблеми в екологията и другите  обществени сфери.  
Ръководството на ПП “Зелена партия/Българските зелени” заяви намеренията си да участва на предстоящите парламентарни избори с листи в цялата страна, като на Конгреса стартира изработването на предизборна програма с привличане на най-добрите експерти.