В НИС на партията влизат председателят, двамата заместник-председатели (Трифон Грудев и Петко Джуджев), главният секретар Илиян Матеев, както и още трима членове. От своя странаНационален политически съвет на ПП "Зелена партия/Българските зелени", НПС ще функционира като своеобразен парламент с комисии, дублиращи ресорите на държавните министерства.
Ръководството заяви, че като най-силна екологична организация в България, ПП “Зелена партия/Българските зелени” ще води опозиционна политика срещу сегашните действия на правителството, които са в разрез с глобалните норми в областта на околната среда. Новата партия ще продължи да действа в посока окрупняване на зелените сили в страната и ще предлага конкретни политически мерки за актуалните проблеми в екологията и останалите обществени сфери. “Дължим това обединение главно на избирателите”, заяви главният секретар на “Зелена партия/Българските зелени” - Илиян Матеев. “Сега не само сме най-голямата зелена партия в България. Ние сме единственият участник във властта, който реално защитава прекия “зелен”интерес на българския избирател.”
Ръководството на ПП “Зелена партия/Българските зелени” заяви намеренията си да участва на предстоящите парламентарни избори догодина с листи в цялата страна, като разчита на предизборна програма, съставена от най-добрите експерти.