Две трагични събития са във фокуса на общественото внимание през тази седмица. Потопът в Североизточна България, довел включително и до човешки жертви, и рухването на Корпоративна търговска банка (КТБ) и свързаната с нея Креди агрикол България. Има твърде много общи черти в тези две събития:

И двете са трагедии за редовите граждани, а не за властимащите, били те общински кметове, министри или банкери;

И двете са следствие на корупция, политиканщина и безстопанственост. Опасността от свлачищата, незаконното строителство, изсичането на дърветата и незаконните сметища, довели до трагедиите във Варна и Добричко са известни от години. Това, че КТБ бе институция за използване на държавни пари за частни цели и без тях е една некадърно управлявана финансова институция, при това използвана за политически цели, е известно от поне три правителства насам. Зелената партия е една от първите публично повдигнала този въпрос още преди парламентарните избори през 2013 г.

И двата проблема ще се решават с парите на данъкоплатците, а не с парите на виновниците. Ако досега в КТБ се наливаха държавни пари, за да се приватизират в частна полза държавни предприятия, сега ще бъдат налети още толкова, за да се покрият загубите от корупция и некадърност.

-         И двата проблема постепенно ще бъдат замазани от платени медии, а след това забравени, а виновниците – политици, банкери и обслужващите ги медии ще продължат по старому.

Изводът, който обаче е очевиден, е че няма никаква принципна разлика между управлението на Иван Костов и различните правителства на НДСВ, БСП, ДПС и ГЕРБ. Защото тези трагедии са като спукан цирей, който бере вече десетилетия.

Този цирей се нарича власт на олигархията, където статистите се менят, не и режисьорите.

Необходимо е широко гражданско противодействие на олигархията, което категорично да изиска:

Конкретна персонална отговорност на общински ръководства и кметове и компетентните държавни органи, най-малкото за престъпна безотговорност, довела до човешки жертви;

Конкретна персонална отговорност от виновниците за кризата в КТБ и Креди агрикол България, а това са не само управляващите тези банки, но и ръководството на БНБ, както и държавни служители и политици.

 

25.6.2014 г.

НИС на Зелена партия