За да остане природа край морето – да се приеме Закона за отмяна на заменките!

 

 Проектът за застрояване на Карадере е поредното и напълно очаквано посегателство не просто върху българската природа, но и върху интересите на българските граждани. Възмущението срещу поредния облечен в „закон“ политически вандализъм тепърва ще нараства. Напълно стана ясно, че всички обещания за опазване на Черноморието и прозрачност в икономиката и политиката са били поредната лъжа. Практически последният останал девствен кът по брега на Черно море бе харизан на ОФШОРКА!

Много показателно е, че повече от половината от придобития от фирмата инвеститор АД „Мадара Юръп" терен е приватизиран въз основа на скандалното известните ЗАМЕНКИ!

Зелената партия вече години наред твърди, че направените от правителствата на Сакскобургготски и Станишев неравностойни и грабителски заменки имат единствената цел тези над 70 хиляди декара земи и гори да бъдат превърнати в безсмислени бетонни пустини или заградени за лично ползване. Както виждаме това става с методична последователност.

Зелената партия счита, че единственият начин да се спре този процес е направените неравностойни заменки, които ощетяват държавата с милиарди евро, да бъдат отменени. Това наше предложение срещна жестока съпротива от облагодетелствалите се от заменките, а също така, за съжаление, от някои заблудени лица,  претендиращи, че въпросът може да се реши с ограничителни законови мерки. Последното така и не се случи, а застрояванията вървят с пълна сила!

Зелената партия настоява,макар и с огромно закъснение, сегашното ръководство на Народното събрание да спази ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ  и да организира да бъде разгледан и приет  внесеният от нея още на 1 юли 2010 г. - Проект на Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи.

Само по този начин ще се направи решителна стъпка за пресичане посегателствата срещу българското черноморие и ще се възстановят щетите на държавата, които възлизат на поне 3 милиарда евро!

 

НПС на Зелена партия

22.03.2014 г.