Декларация на Зелената партия

В поредица от декларации и становища  Зелената партия направи конкретни предложения за:

-         Стартиране на нова икономическа и социална политика, основана на принципите на устойчивото развитие, която да спре неолибералното съсипничество на страната и монополизацията във всички области;

-         Прочистване на т. нар. „политически елит“ от корупция и прекъсване на връзките му с олигархията чрез конкретни законодателни промени и икономически стъпки;

-         Разбиване на политическия монопол на няколко партии, които са узурпирали политическата власт през последните десетилетия и носят основната вина за краха на държавата.

За съжаление, не бе предприета нито една ясна и категорична стъпка за постигане на тези цели. Правителството на Орешарски, прикривайки се зад някои дребни инициативи, целящи да замажат народното недоволство, продължава политиката на досегашните правителства. Този факт за пореден път демонстрира, че БСП само мимикрира като лява партия, а всъщност вече две десетилетия провежда дясна, проолигархична политика.

Опитите на досегашните управляващи в лицето на ГЕРБ да се представят за алтернатива са смешни и жалки, и демонстрират пълна липса на визия за изход от кризата. Подобна е ситуацията и в т. нар. „Реформаторски блок“, който страда от същите олигархични обвързаности като ГЕРБ, БСП и ДПС. Същият не демонстрира никакво желание да промени икономическата и социална политика, провеждана от последните правителства.

България като никога досега се нуждае от коренна промяна във всички сфери на обществения живот! Тя може да стане само въз основа на  справедлива социална и икономическа политика, освободена от олигархични зависимости и основаваща се на истински леви политически ценности.  Зелената партия вижда изграждането, с помощта на гражданското общество, на такава политическа алтернатива на досегашното статукво като основна своя задача и ще приложи всички усилия за нейното осъществяване, както в политически, така и в организационен план.

НПС на ЗП

9.10.13 г.