Декларация на Зелената партия

Зелената партия застава твърдо срещу облекчаване на режима за тютюнопушене в затворени пространства, което мнозинството на БСП, ДПС и Атака в парламента предвижда да се гласува.

Под прикритието за „защита на ресторантьорския бизнес“, управляващите окончателно абдикираха от защитата на здравето на населението. Елементарните сметки показват високата цена, която плащаме за здравеопазване като данъкоплатци, свързано с вредите и здравословните проблеми, причинени от редовното тютюнопушене. Пасивните пушачи са също силно обременени от порока на околните.

Очевидно е, че освен защита на лобистките интереси на определени кръгове, се прави поредният немощен опит да се демонстрира загриженост за „бизнеса“. За всеки поне малко запознат обаче е ясно, че намалелият оборот в ресторантьорския бизнес не се дължи на забраната за пушене, а на икономическото състояние на държавата ни, както и на редица други фактори, които не се коментират от бранша – занижено качество на обслужване и т.н.

Зелената партия счита опитите за промяна на режима за тютюнопушенето не просто за стъпка назад, а за предателство на интересите на всички граждани, включително и на пушачите, за един по-здравословен живот.

НПС на ЗП

9.10.13 г.