Обръщам се към всички, които считат, че социалната справедливост не е въпрос  на икономически възможности на държавата, а на желание на нейните граждани да я осъществят!

Обръщам се към всички, за които лявата идея, като идея за справедливост е кауза, а не политическа роля!

Обръщам се към вас като гражданин, независимо дали сте членове или симпатизанти на социалдемократически, социалистически и зелени политически движения или просто вярвате в справедливостта!

За всички вече е ясно, че така нар. „български политически елит“ управлявал през последните 15 години тотално се провали. Крайно дясната икономическа политика на поредица от правителства, съчетана с повсеместна корупция, доведе страната до мизерия. За партиите от десният политически спектър това е крах на тяхната икономическа доктрина и те ще носят  своята историческа отговорност.

Но двойна е вината на наричащата себе си „лява“ Българска социалистическа партия! Освен, че изцяло застана на позициите на крайно десния икономически екстремизъм, тя изцяло се обвърза с едрия, спекулативен и в повечето случаи  крайно нечист капитал. БСП се превърна в основен защитник и представител на българската олигархия!

Но най-страшното е, че ръководството на БСП подмени тихомълком основните политически и морални ценности на лявата идеология с либертарианство, клиентелизъм и корупция. Те докараха нещата до там, че младите поколения да считат „лявото“ за срамна дума, а по-възрастните да не смеят да я произнасят. Ръководството на БСП успя да осъществи мечтата на крайната десница, като превърна нейната политическа, социална и икономическа практика в господстваща в страната.

България може да се възроди! Но само ако действащата икономическа и социална практика бъдат заменени със съвременна лява политика във всички обществени сфери. Политика,  която ще защити интересите на редовите граждани, тези които ще възстановят страната. За да почне този процес са необходими като първи стъпки:

  1. 1.Отстраняване ръководството на БСП от всички държавни лостове за управление. Това ръководство е зависимо от олигархията и е неспособно да проведе каквато и да е нова политика.
  2. 2.Прекъсване на основни финансови връзки на целия т.нар „политически елит“, в частност и на ръководството на БСП, с олигархията. За целта:

-          Изваждане на всички финансови ресурси на държавните фирми (близо 1 милиард) от частните банки и пренасочването им към държавната ББР;

-          Прекратяване на всички сделки от страна на държавата и фирмите с държавно участие с офшорни компании;

-          Няколкократно увеличение на данъка върху хазарта (всеизвестна е обвързаността на настоящият премиер с тези среди);

-          Приемане на внесения Закон за отмяна на неравностойните замени на държавни земи и гори с частни (така правителството на Станишев подари на частни лица няколко милиарда лева);

  1. 3.Разбиване политическия монопол на т.нар. „големи“ партии. Те са „големи“ защото са узурпирали властта чрез един несправедлив избирателен кодекс. Чистата мажоритарна система обаче няма да реши проблема, а още повече ще закрепи ГЕРБ, БСП и ДПС във властта. Затова промените трябва да са по посока:

-          Закон за изборите, който в основата си е мажоритарен, но е коригиран с централна пропорционална листа (такъв закон е внесен в НС). Този избирателен закон няма да позволи единствено гореспоменатите партии да спечелят мандати на предстоящите избори.

-          Предизборната агитация да се провежда единствено и само в националните медии, само в помещения, които са общинска и държавна собственост, при безплатен и равен достъп на всички партии;

-          Да се отмени противоконституционното изискване за депозит (10 000 лв.) за участие в изборите ;

-          Да се намали няколкократно държавната субсидия за политическите партии и да се забрани използването й за предизборна агитация.

  1. 4.Стартиране на нова икономическа и социална политика. Първите крачки в тази посока са:

-          Отмяна на плоския данък и замяната му с прогресивна данъчна скала с необлагаем минимум;

-          Насочване на целия финансов ресурс на държавните  фирми, понастоящем предоставен на частни банки, за стимулиране на малки и средни производители;

-          Данъчно стимулиране само за реинвестиране в страната и отваряне на работни места;

-          Формулиране на нова пенсионна и здравна политика.

 

 

Дали това са най-добрите стъпки? Кои сме тези, които ще ги осъществим? Всичко това е въпрос на дискусия. Само едно не подлежи на дискусия – трябва да започнем веднага!

 

25.6.2013 г.

Александър Каракачанов