До Посолството на Република Турция в София

      До медиите

                                                

 

Уважаемо правителство на Република Турция,

Уважаеми посланик на Република Турция, г-н Исмаил Арамаз,

 

От името на ПП "Зелена партия" искаме да изразим своето възмущение и недовоство от изключително острите и брутални методи, чрез които турските полицейски сили се опитаха на потушат мирните протести на гражданите, обявили се срещу изсичането на дърветата в парка Гези, Истанбул.

През последните 3-4 дена на протести, полицията използва насилие срещу демонстрантите Бяха изгорени личните вещи на протестиращите: палатки, книги, музикални инструменти. За потушаването на демонстрациите бе използван сълзотворен газ и водни струи. Според данни на медиите повече от 25 души са тежко ранени, стотици са пострадали и хоспитализирани, над 900 души са арестувани. Двама депутати от Турския парламент Sırrı  Süreyya Önder -BDP-, Sezgin Tanrıkulu) са също тежко пострадали.

Член 56 от Конституцията на Република Турция гласи "Всеки има правото да живее в здравословна и балансирана околно среда. Дълг е на държавата и гражданите да подобрят околната среда и предотвратят замърсяването й”.

Ние категорично осъждаме безпрецедентното насилие и бруталност от страна на турските полицейски сили по време на протестите и призоваваме турското правителство да гарантира на демонстрантите правото им да изразяват гражданска позиция и да получат това, което им се полага според Конституцията. Спрете насилието освободете арестуваните!

Живеем във век на демокрация и ако Република Турция иска да гради международен авторитет, трябва да наблегне на най-важното - зачитането на гражданските права!

03.06. 2013 г.