След кратка „кворумна“ игра, Народното събрание гласува новото правителство на Република България, предвождано от министър председателя Пламен Орешарски. Но, нито премиера, нито „новите“ лица в него, по никакъв начин не убеждават, че ще има нова политика. Новият кабинет е предназначен да задоволи апетитите или поне да гарантира основните интереси на парламентарните партии, както и на няколко извънпарламентарни политически и икономически кръга. Ако целта е да се намалят атаките от страна на  тези среди, то тя може и да бъде постигната. Но това е сигурен знак, че няма да има никаква принципна промяна на политиките в основните сфери. Лицата, предложени за министри са представители на тези, които сформираха последните три правителства. Правителства, които провеждаха практически идентична политика в областта на икономиката, социалната сфера и екологията. Съгласието на тези политически сили, както и на задкулистните играчи стоящи зад тях, символично се обедини в представения от г-н Орешарски кабинет. Кабинет, от чиято програма и биографиите на неговите членове е ясно, че няма да се посегне на интересите на олигархията.

При това положение е очевидно, че единствената сила, от която ще има респект този кабинет е пробуждащото се гражданското общество.

Зелената партия ще бъде категорична опозиция не просто на този кабинет, а на политико-икономическата клика, която той представлява. Съюз, който управлява страната вече второ десетилетие и я води към все по-голяма мизерия и неравноправие.

 

29 май 2013 г.

НИС на ЗП