До Президента на Република България

Г-н Росен Плевнелиев

Отворено писмо

Спрете политическата репресия на Централната избирателна комисия срещу Зелената партия

Уважаеми г- н Президент,

Обръщаме се към Вас като институция, която назначава Централната избирателна комисия (ЦИК) и носи основна отговорност за нейното функциониране. Настояваме да направите необходимото, за да се прекрати политическата репресия и беззаконие на ЦИК срещу Зелената партия.

На 29 март ЦИК отмени регистрацията на Зелената партия за изборите за народни представители на 12 май. Основанието е „непълнота на документите”. Ние не можем да проверим доколко това твърдение вярно, а не е фалшифицирано! Но съгласно закона, ЦИК е задължена да предостави срок от няколко дни на партиите, за да допълнят празнотата в своите документи. В нарушение на закона, ЦИК не предостави полагаЩия се по закон срок на Зелената партия, за ДА допълни своята документация!

Зелената партия внесе жалба срещу решението на ЦИК до Върховния административен съд (ВАС) по обяд на 30 март (събота). Четвърти ден ЦИК не внася преписката по жалбата на Зелената партия в съда, като по този начин не допуска делото да бъде насрочено!

Очевидната цел на ЦИК е да не допусне регистрирането на листите на Зелената партия!

Г-н Президент,

Зелената партия е тази, която:

-          внесе преди години Закона за кредитните милионери и разобличи зараждащата се българска олигархия, а също и прикриващото ги правителство на Иван Костов;

-          внесе предложение за Закон за разтурване на грабителските заменки (три милиарда евро откраднати от държавата), с което удари по интересите на кръгове от БСП, а както се разбра и на ГЕРБ.

-          предложи да се извадят държавните пари от частните банки и да бъдат насочени в интерес на обществото, с което накърни интересите на финансовата олигархия и нейните лобита във всички парламентарни партии.

Очевидно е, че ЦИК, която е съставена от представители на горепосочените партии, вижда в Зелената партия субект, който е твърде нежелателно да се явява на избори. Това обаче означава, че България се връща към мрачните времена преди 10 ноември 1989 г. с тази разлика, че тогава решенията се вземаха от партийната олигархия на БКП, а сега от финансово-политическата олигархия на няколко партии.

НИС на Зелена партия

2 април 2013 г.