Декларация на Зелена партия във връзка с инцидента на 8-та Национална конференция на ДПС в София, 19.01.2013 г.

 

Зелена партия изразява дълбокото си възмущение във връзка с направения опит за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи - Ахмед Доган. Атентатът срещу всеки един политически лидер е не просто опит за отнемане на човешки живот, а съзнателно или несъзнателно посегателство срещу гражданския мир. Това с особено голяма сила важи за България и лидера на ДПС, поради факта, че основният състав на тази партия е от етнически малцинства. Именно поради този факт, реакцията от страна на обществеността, политическите лидери и средствата за масова информация на това абсолютно недопустимо действие трябва да бъдат изключително премерени и максимално обективни. Очевидно е, че вариантите за причините за това покушение са:

-          Лични проблеми между жертвата и атентатора;

-          Проблеми вътре в средите на ДПС и свързаните с нея структури;

-          Междупартийни и на тази основа, национални проблеми, включително и на етническа основа.

Имайки предвид етническата и партийна принадлежност на атентатора – Октай Мехмедов, вероятността нападението да е на етническа и политическа основа е твърде малка. Затова опитите на някои среди и най-вече медиите веднага след случилото се да търсят политически заговор е изключително опасна.

Като осъжда категорично подобни методи в политическия живот, Зелената партия призовава  отговорните политически лица и представителите на националните медии  да не  правят опити за прибързани политически обобщения, защото това може да доведе до изключително неблагоприятни последствия. Трябва да се проявява максимална сдържаност докато не бъде получена пълна информация за организацията на покушението и най-вече за мотивите на атентатора.

НИС на Зелена партия

19.01.2013 г.