ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЯ 

Зелената партия, както и организациите към Коалиция за живот без тютюнев дим, подкрепя инициативата "България без дим". Ние категорично възразяваме срещу предложението, направено от група народни представители за промяна на текстове в Закона за здравето, свързани с тютюнопушене в заведенията за хранене и развлечения, в посока допускане на тютюнопушене след 22:00 часа.
 Мотивите за промяна не са аргументирани с проведени научни или национално представени проучвания, а група лобисти защитават интереса на тютюнопроизводителите и шепа ресторантьори.
Твърденията за „нарастването на безработицата с поне 30 хил. души“ сред персонала на заведенията, както и „спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лв.“ са необосновани.
 ПП "Зелена партия " ще се присъедини към събитието "Гражданска подкрепа за здраве и законност" на 13 декември, четвъртък. Тогава Комисията по здравеопазване към Парламента ще обсъжда внесените от депутата Гумнеров промени за връщане на старото положение за пушене в заведенията.
Инициативата ще се проведе в 14 часа на “Княз Александър I” №1 (входа откъм бул. Дондуков) в подкрепа на здравето на хората в България. С ходене назад и гражданско присъствие ще покажем, че сме ЗА заведения без тютюнев дим.

 НИС на Зелена партия

12.12.2012 г.