В отговор на интервюто на журналиста Виктор Иванов с Андрей Ковачев, публикувано във в. "24 часа"

Прочетохме интервюто с Андрей Ковачев (в качеството му на съпредседател на новосъздаваща се партия) и бихме желали да коригираме налагащото се от него отрицателно отношение в очите на избирателите към целия „зелен” политически сектор. А то е по две линии. Първата е по отношение на типичния балкански партизанлък, който е една от основните причини за съсипване на държавицата ни. Само преди месец единствените реално съществуващи досега партии (със съветници и кметове по места) в този сектор – Зелената партия и "Зелена България" се обединихме в единна структура – "Зелена партия/Българските зелени". Това е уникален за българската политическа действителност акт! Обратно, в „добрия” балкански стил Андрей обявява своята (и на бъдещата си организация) уникалност като борци за истината и постулира моралното си превъзходство над всички останали структури в този политически спектър. И то въз основа на аргументи, които чисто и просто са неверни.

Не сме били участвали в протестите за „запазването на Странджа като парк!? Само преди няколко дни почти половината от хората, протестиращи пред МОСВ в защита на Странджа и срещу ОУП на Царево, бяха активисти на "Зелена партия/Българските зелени" во главе с мен. Не вярвам да ни е помислил за негови членове – все пак бяхме с нашите знамена. Зелената партия е в основата на митинга в Несебър (още през юни 2006 г.) в защита на Иракли, а аз няколко пъти изразих позицията си в изказване пред митингуващите. Точно тогава бях дълго убеждаван от безпартийни, а сега партийни лидери, че не трябва да се намесваме, за да не „политизираме” каузата. Така ние се принудихме дълго време да участваме в тези протести като граждани, вярвайки, че по този начин уважаваме искрените желания на нашите приятели от екологичните организации. 
И какво се оказа?! Тази теза е била необходима на някои, просто за да могат да си стъкмят през това време собствена партия именно политизирайки тези проблеми. Не бих казал, че това е особено чистоплътно! Но ако последното е морален въпрос, общественият  проблем е, че това попречи още тогава да се даде един по-силен обществено-политически тласък на природозащитната кауза. 
Затова ние сме убедени, че преодоляването на тази грозна черта, присъща на нашата политическа действителност – партизанлъка, ще реши много от проблемите, свързани с „детските болести на демокрацията”. В това отношение нашите две партиии чрез своето обединение дадоха добър пример. Ние протягаме ръка за сътрудничество под всякаква законова форма, към всички структури, на които е скъпа българската природа.
Втората е за впечатлението, което се създава (за съжаление включително и от интервюто на  Андрей Ковачев) за зелените. То е като за партии с крайни догматични искания, ограничени само в един спектър от обществения интерес (опазването на околната среда), неспособни да предложат алтернатива. Прави впечатление например поставянето само на един проблем – презастрояването на черноморското крайбрежие, като акцентът е върху мафиотските пари, които се наливат там. Всъщност, проблемът не е в мафиотските пари, а в абсолютно извратената държавна политика в областта на туризма, която е на принципа – „правете каквото искате, стига да си плащате”. И този принцип е издигнат в ранг на политика, която няма алтернатива. А такава има! Тя е в насочването на инвестициите (па било те и мафиотски) в развитието на съществуващите селища и бази, подобряване на инфраструктурата, минимално усвояване на нови територии и най-вече подобряване и разнообразяване на туристическите услуги. Всичко това би дало възможност на по-голяма част от местното население да развие собствен бизнес, а не само да продадат имотите си и да се превърнат в обслужващ персонал на едрия капитал.
А що се отнася до борбата с мафията – още в 38-то Народно събрание именно Зелената партия внесе  т. нар. Закон за кредитните милионери. С него се разкриха имената на хора практически откраднали от държавата близо два милиарда долара. Голяма част от тези пари хранеха именно мафията. За съжаление ние нямахме контрол върху изпълнителната власт,  за да можем да  повлияем и парите да бъдат върнати. Нещо повече - ние предложихме Закон за санкциониране на незаконно забогателите. Той бе обявен като вреден за развитието на демокрацията от голяма част от тогавашната политическа класа. Как така сме щели да караме хората да обясняват от къде им са имотите! Пет години по-късно подобен закон, но в силно орязан вариант бе приет под натиска на Европейския съюз и е известен като „законът Петканов”. 
Ние, хората в Зелената партия, не сме догматици - ние бяхме и сме против закриването на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", защото не може да се унищожават без основателни причини национални фондове. Едновременно с това ние сме категорично против икономически неизгодния за държавата строеж на АЕЦ "Белене" и предложихме още през 1999 г. алтернатива в задействането на план за повишаване на енергийната ефективност. Това би осигурило и по-голяма конкурентоспособност на българското производство на външните пазари.
ПП „Зелена България” от самото си създаване преди една година организира и проведе ред мероприятия и инициативи за опазване на околната среда, националните и природни паркове и защитените територии. В резултат на това беше постигнат определен авторитет в обществото, който получи количествен израз в резултатите,  постигнати на местните избори.
Можем да продължим да даваме множество примери за социалните и икономическите алтернативи на "Зелена партия/Българските зелени" във всички области на обществения живот. Нашите цели не са някакви абстрактни каузи, а повишаване качеството на живот на обикновенния гражданин.
Ние никога не сме изневерявали на тази си позиция, нито когато като членове на Екогласност бяхме бити пред Кристал. А тогава наистина биеха! Нито когато организирахме протести срещу опитите на Виденов да отмени процедурата на ОВОС. Нито когато се борихме сами срещу правителството на Иван Костов за запазването на Витоша. Още по-малко пък сега, когато фронтът за ограбването на последното национално богатство – българската природа, обединява бивши с настоящи управляващи.
"Зелена партия/Българските зелени" е нов политически субект и няма никакви ангажименти към никоя политическа сила за предстоящите Европейски и национални избори през следващата година.  Затова ако Андрей Ковачев и неговите съмишленици наистина искат да променат политическото статукво към по-добро те ще приемат нашата протегната ръка!


Александър Каракачанов – председател на Зелена партия/Българските зелени
Трифон Грудев – зам. председател на Зелена партия/Българските зелени