На 28 януари 2014 г. приключи гласуването за водещи зелени европейски кандидати. Ска Келър (Германия) и Жозе Бове (Франция) бяха избрани да водят листата на Европейската зелена партия в предстоящите Европейски парламентарни избори. Двамата са победители в първия по рода си отворен онлайн процес - зелен вот. Ска Келър и Жозе Бове ще бъдат водачите на третата Общоевропейска зелена кампания, която ще ни обедини в разпространението на посланието, че ние можем и ще донесем промяната, от която така отчаяно се нуждае Европейският съюз.

            Зелената партия беше една от първите организации подкрепила Ска Келър в надпреварата. Ска Келър е бивш говорител на Федерацията на европейските млади зелени и настоящ депутат в европарламента. В свое обръщение по повод изборите тя казва: “Ние зелените сме наясно кои са нашите зелени алтернативи за Европа: честен и зелен изход от кризата; поставяне на младежката безработица на първо място в програмата; защита правата на бежанците и мигрантите; честна, а не свободна търговия; по-амбициозни климатични цели и повече демокрация. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха, както и на останалите участници в изборите, от които научих много”.

            Изборите за водещи зелени европейски кандидати бяха проведени в резултат от Лисабонския договор, който постановява, че избирането на следващия президент на Европейската комисия трябва да отразява резултата от европейските избори. Всички партии в Европарламента ще имат такъв водещ кандидат. За разлика от останалите партии обаче, Европейската зелена партия реши да даде възможност на гражданите сами на изберат своите водещи кандидати. Имайки предвид последствията от икономическата криза и съответно нарастващия евроскептицизъм и популизъм, проведените избори за водещи зелени кандидати бяха една възможност да се пребори демократичния дефицит. Европейският съюз трябва да бъде изграден върху повече гражданско участие. На европейско равнище зелените се борят именно за това – повече демокрация на участието.