Поредна атака срещу правовия ред в една държава-членка на ЕС!

Становище на Европейските Зелени

По един скандален начин днес правителственото мнозинство в българския парламент избра Делян Пеевски - спорен медиен предприемач и политик - за шеф на ДАНС, чиито правомощия бяха засилени. Тази стъпка, която бе включена в дневния ред на парламента без предизвестие от социалистическия министър-председател, поражда сериозни съмнения по отношение спазването на демократичните и правовите принципи от новото правителство.

Във връзка с това говорителят по конституционните въпроси на Зелените в Европейския парламент Гералд Хефнер каза следното: 

„С избора на Пеевски новото правителствено мнозинство създаде една безпрецедентна и взривоопасна концентрация на власт. Дори само разширените правомощия на преструктурираната служба, която той трябва да ръководи, ме притесняват изключително много. Но да се повери такава власт на един така или иначе влиятелен медиен магнат, който беше принуден да се откаже от правителствен пост в миналото заради подозрения в изнудване, и който по всяка вероятност е замесен в многобройни, неразкрити корупционни афери, свидетелства крещящо неразбиране за това какво е „върховенство на закона". 

В една демократична страна въпросите, свързани с националната сигурност и контрола върху тайните служби, са сред най-деликатните. Отговорност може да бъде възлагана единствено на хора, които без никакви съмнения се подчиняват на принципите на правовата държава и чиято "независимост" не е мъгляво обвита в икономически интереси и политическа дейност. Явно е, че Г-н Пеевски, който вече е заплашвал политици от опозицията, не отговаря на тези критерии."

Ребека Хармс, председател на Групата на зелените в Европейския парламент, допълва:

"Изборът на Пеевски е неприемлив; това показват и масовите спонтанни протести на хората в България, към които се присъединиха и представители на управляващата коалиция. Съветвам правителството да вземе тези протести на сериозно и чрез бърза корекция на избора си за ръководител на тайните служби да възвърне доверието в правителството и политическите институции, преди кризата на доверието да е ескалирала". 

Сега Европейският съюз си има още едно "проблемно дете" що се отнася до спазването на основните демократични ценности. Съюзът трябва да си създаде правила и инструменти, с които да може да гарантира основните ценности в страните-членки".