Между 8 и 11 ноември, в Атина бе проведен Съвет на Европейската зелена партия (ЕЗП). Освен множеството въпроси, засягащи важни проблеми в развитието на Европа, Съветът се спря и на състоянието на зеленото политическо пространство в България. Повод за това бе внесеното от ПП "Зелените" искане до Съвета да повиши статута на ПП "Зелените" от кандидат-член на ЕЗП в пълноправен член. 

От своя страна Зелената партия внесе предложение за стартиране процедура за изключване на ПП "Зелените" от редиците на ЕЗП. Основание за това предложение бе многогодишната безпрецедентна клеветническа кампания на ПП "Зелените" срещу Зелената партия, опитите за саботиране на предизборните й кампании, както и цялостната и дейност в посока на разединение зеленото политическо пространство в България (целият документ на http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&;view=article&id=8954%3A2012-11-14-20-05-48&catid=82&Itemid=229&lang=bg).

 

Лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов в своето изказване пред Съвета на ЕЗП подчерта възмущението си от неморалното поведение на ръководството на ПП „Зелените” и посочи, че фактите за клеветническа дейност, изнесени в искането за изключване на ПП „Зелените”, се потвърждават и от поведението на делегатите на ПП „Зелените” през трите дни на заседанието на Съвета на ЕЗП в Атина (пълния текст на изказването на http://www.greenparty.bg/index.php?option=com_content&;view=article&id=8953%3A-8-11-2012&catid=82&Itemid=229&lang=bg).

След няколко тура разговори с ръководството на ЕЗП, Зелената партия партия се съгласи да направи компромис, като временно изтегли искането си за изключване на ПП „ Зелените”, но си запази правото да го внесе отново на пролетното заседание на Съвета на ЕЗП в случай, че не види реална промяна в поведението на ПП „Зелените”. От своя страна Съвета на ЕЗП не удовлетвори искането на ПП „Зелените” за пълноправно членство и задължи Комитета на ЕЗП да направи обстойно обследване на ситуацията в България и да предложи решение за подобряване на ситуацията в срок от 6 месеца.