Сега възникна нова мода да се купуват „живи” елхи в саксия, и после да садят в „Коледна гора”! Коледната гора е супер идея, но това с живото дърво в саксия е пълна заблуда, защото същите тъмни субекти дето продават отсечените сега вадят с една шепа пръст, или без бедните дръвчета слагат ги в саксия, сипват малко почва и ето ви, будали истинска жива елха да си я засадите в двора и тя да стане чудно дърво. Няма такова нещо драги ми хора, които си мислите, че дръвчето е живо – то е мъртво отдавна, просто иглолистните имат способността да изглеждат живи дълго след като „Коледния дух” им е взел животеца. По принцип смятам, че дори да оцелее ако няма да направите нещата както трябва по- добре не го мъчете!

Щастлива съм, че живея на село и си позволихме да си посадим двуметрова ела в двора. Когато синът ми започне да разбира ще му обясня нещата и вече няма да украсяваме вътре изкуствената! Ако имаше къде да я предадем за рециклираме идилията щеше да е пълна, но уви...ще потърся информация по въпроса все пак.

Ще се опитам да дам няколко съвета, с които да научите повече за коледното дърво и това как може да си вземете истинско живо за Коледа и то наистина да оцелее.

Думата “елха” се използва за назоваване на украсено коледно дърво, но не е растителен вид. За елха могат да се използват няколко вида ели (испанска, гръцка, сребриста и др.), някои видове смърч( обикновен, сръбски, сребрист и др.) и понякога борове(бял, черен и др.). Най често у нас се използва Обикновен смърч (Picea abies).

Истинска, жива елха в саксия може да си купите от специализиран декоративен разсадник. Там цената може да ви се стори висока в сравнение с тази на улицата, но шанса да е изкоренена и просто поставена в саксия с малко пръст е минимална. За да оцелее дървото трябва да е извадено с достатъчно голяма „бала” пръст и коренова система която се равнява по маса почти на надземната част преди поставянето му в саксия, а най –добрия вариант е да е вкоренено в саксия. За качествено вкореняване е необходимо да е отглеждано в саксията поне една година. Ако дървото, което сте взели от разсадника не е вкоренено в саксията, то би трябвало да е фиксирано с пръст в нея, но да има коренова бала опакована със зебло. Почвата с която е фиксирано трябва да е утъпкана така че да няма въздух между нея, корените и стените на саксията. В такива разсадници има добре квалифициран персонал, който да ви каже дали растението е вкоренено в саксия или е на бала и е фиксирано с почва.

След като закупите дръвчето и потеглите към къщи трябва да знаете, че резките температурни промени му влияят много зле. Затова първо го поставете на стълбите, в гаража или на заветна тераса, но задължително до добре осветен прозорец. Нека престои там няколко дни. После може да го вкарате вътре, но знайте че най добре ще му е на терасата. Това са растения живеещи навън и никога не се чувстват добре вътре. Те са свикнали зимата да им е студено и да са в покой, а топлината ги стресира ужасно. Щом влязат вътре и им стане топло те се „заблуждават”, че е дошло време за вегетация, живота в тях закипява, започва подготовка за формиране на млад прираст на клонките и тъкмо, когато дръвчето се е отпуснало ...човека го изнася на терасата защото   Коледа е минала и то получава нов температурен шок и често умира. Престоят им вътре трябва да е не повече от 10 дни!

Ако все още сте твърдо решени да го внасяте вътре и да рискувате живота му с лека ръка заради Коледното настроение, не го слагайте до печка, парно или климатик. Поставете го на най - студеното и светло място в дома. Поливайте го през 2 дни, докато е вътре и пулверизирайте със студена вода. Когато решите да го изнасяте следвайте схемата от внасянето. Изнесете го първо на средно студено, тераса стълби или навес и после навън, но на заветно място. Увийте саксията със непотребен плат - така леко ще затоплите корените му. Не го поливайте поне 3 дни преди да го изнесете навън, защото има опасност да му измръзнат корените. Вариант е и до средата на март да остане на стълбите и тогава да го засадите, където сте избрали, но пак повтарям трябва да има светлина там където ще остане!

При засаждането първо изкопайте дупка с големината на саксията, но една педя по – дълбока, сипете толкова прегорял оборски тор   в дупката, внимателно извадете растението от саксията и го поставете вътре заедно с пръстта в която е било до сега, ако успеете да го извадите без да се разпадне кореновата бала, ще е най-добре. Имайте в пред вид, че горната повърхност на кореновата бала трябва да е на едно ниво с почвата извън дупката или около 2 пръста по надолу. Запълнете празното пространство отстрани с почва, утъпкайте и полейте. След една седмица пак полейте и имайте този навик ако искате дървото да се прихване.

Прегорял оборски тор може да си закупите от разсадника още като си купувате дървото.

Има много начини да сме щастливи на Коледа без да допринасяме за смъртта на едно дръвче. Тук   става въпрос и за възпитаване на новото поколение в по различен начин на живот. Начин на живот щадящ живота не само на хората, но и на всички живи същества, защото всяко живо същество има своята роля за съществуването на друго живо същество. А дърветата имат много голяма роля за нашето съществуване, нашият живот зависи от тях! Изкуствената елха не е грозна, грозно е да празнуваме след като в стаята има труп на растение, произвеждащо кислорода, който дишаме. Колко от хората, които го правят знаят, че за да стане 3 метра например на един смърч са му необходими от 10 до 15 години! Дърветата не никнат като гъби! Дърветата са много по – съвършени от нас и трябва да се научим да ги уважаваме и пазим, защото живота ни е в техните листа...и иглички.

Весела Коледа и бъдете щастливи от това което имате, а не нещастни от това което нямате...

декември 2010

Горица Кръстанова

Говорител на Зелена партия