На 4 февруари 2012 г., събота, се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет.

Час на събиране на площада при паметника на Патриарх Евтимий е 11.00, тръгване в 11.30. Маршрутът е: Попа - ул. Граф Игнатиев - ул. Раковски - жълтите павета по бул. Цар Освободител - Коня. Край – 13.30. 

Поправките ще позволят по-бързо, по-евтино и на тъмно да се застрояват горските ни територии, като под особена заплаха е най-старият парк на Балканите – Витоша. Поправките ще позволят скрита промяна на режима на плана за управление на парка, който в момента не позволява изключване на имоти от горския фонд с цел застрояване. Поправките представляват и скрита приватизация на държавните гори, тъй като се предлага инвеститорите в ски курорти да придобиват право на строеж за лифтове и право на ползване на прилежащите ски писти без конкурс и при непазарни цени. 

Поправките са минали на първо четене в комисиите в парламента. Шансът за промяна е по време на второто четене. Природозащитните организации внесоха свои алтернативни текстове за промени в Закона за горите. Ако те се приемат, модернизацията на съществуващите ски съоръжения на Витоша ще е възможна без да се допуска скрита приватизация на горите в парка и без да се допуска ново застрояване. Предложено е също строителството на ски-съоръжения и ползването на съществуващи ски писти в горските територии да се правят само на пазарен принцип след конкурс. 

На 18 януари на уличен протест въпреки студа се събраха около 2000 души в подкрепа на парка. За около три седмици близо 5 000 души подкрепиха подписката в интернет. Единствено гражданският натиск може да повлияе на управляващите и народното събрание. Трябва да продължим. Защото свободата, както казва Радой Ралин, е като хляба. Тя се пече всеки ден. 

Когато беззаконието се превръща в закон, съпротивата се превръща в задължение!

http://forthenature.org/actions/293