10 ГОДИНИ СЛЕД ДАНЪЧНИЯ ПРЕВРАТ И 28 ГОДИНИ СЛЕД НАЧАЛОТО НА РЕФОРМИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТКАЗВАТ ДЪРЖАВАТА ДА БЪДЕ ПЛАЦДАРМ ЗА ДАНЪЧНИ И ДРУГИ ЕКСПЕРИМЕНТИ

На 11 септември тази година сдружение „Солидарна България“, редом с други неправителствени организации, синдикати и извънпарламентарни партии започна кампания за данъчна нормализация, наречена  „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“. В продължение на почти два месеца икономисти, социолози, философи, юристи, политолози, учители, журналисти, предприемачи и еколози изразиха подкрепата си за двете искания:

  • необлагаем минимум за доходите до размера на минималната работна заплата (което ще се отрази мигновено на покупателната способност на всички домакинства).

  • намалено ДДС за стоки от първа необходимост – основни храни, лекарства, вода, детски храни, книги и учебници.

  •  

    Подкрепа дойде и извън страната – евродепутатът и синдикалист Костадинка Кунева беше сред първите изпратили поздравително писмо, впоследствие ни предостави и няколко десетки подписи, на хора които тя лично е привлекла към каузата, след като е разяснила на свои близки и познати колко изкривена е данъчната система в у нас.

Заместник-председателят на Европейския парламент Димитриос Пападимулис също изрази съпричастност с данъчната инициатива: „В свят на нарастващо неравенство и раздалечаване на регионите, борбата за справедливи данъци и демокрация трябва да е крайъгълен камък на нашите действия. Приветствам инициативата и се надявам на позитивно развитие за народа на България.“

Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини при посещението си в България през последния месец заяви по отношение на данъчната ни система: „Мога да кажа само, че това е ужасно решение. Бедните да плащат повече от богатите дори е антидемократично.“

В инициативата се включиха и множество отделни граждани в лично качество от различни части на страната – Горна Оряховица, Павел Баня, Елхово, Русе, София… Огромна беше помощта от структурите на КТ „Подкрепа“ от цяла България, 18 000 подписа бяха събрани благодарение на членовете на профсъюза. Всички те изпращаха събирани лично от тях и техни познати подписи в подкрепа на двете искания. В полето „забележка“ често се забелязваше коментар: „Детски за всички деца!“

 Цялата тази енергия вече даде резултат. От една страна много хора, включително набедени за „експерти“ лица, разбраха как се изчисляват и удържат данъци върху доходите на физически лица. Нещо, което не знаеха, но въпреки това даваха и продължават да дават съвети за икономически промени и запазване на настоящата данъчна система.

От друга страна гражданите вече говорят за данъчна и социална политика. Данъците не са тема табу. Не са запазена за икономисти и финансисти територия. Това дава надежда, че в обществените дебати може да се случи качествена промяна от спорове за размера на групата на дебилите към обсъждане на реални мерки, които ще доведат до подобряване на жизнения стандарт на всеки български гражданин. А когато знаеш какво искаш, има шанс да го постигнеш.

Днес представители на инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“ бяха приети от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите към Народното събрание. След като бяха обсъдени детайлно двете искания, 30 683 подписа бяха внесени в деловодството на парламента. Председателят на комисията г-н Кутев пое ангажимент въпросът да бъде обсъден в следващите дни и на официално заседание.

 „Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз“, обясни на брифинг в кулоарите на парламента координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова. Ивайло Атанасов, също част от инициативата, напомни, че в свои препоръки към България ЕК отбеляза факта, че данъчното облагане и социалните трансфери не намаляват неравенството. А това са двата основни инструмента, които може и трябва да ползва държавата за балансиране на отношенията в обществото.

След десет години пропаганда следва за пореден път от началото на кампанията да припомним, че от данъчния преврат пострадаха не само най-бедните, но и средната класа, чиито данъци върху доходите се увеличиха с 463%. Единствените, които спечелиха, бяха високодоходните групи – с приходи над 20 пъти минималната работна заплата. Техните данъци намаляха с 32%. Потреблението устойчиво намалява. И тъй като днешната дата е символна, предлагаме цитат от доклад на Националния статистически институт от 2017 г.:

„Измененията в покупателната способност на домакинствата през последните години показват, че все още доходът на домакинствата е недостатъчен, за да поддържа нивото на потребление от 1989 година.“

Признание за вредата върху потреблението вследствие на данъчния преврат можем да открием и доклада за развитието на икономиката, изготвен от Министерството на финансите през 2008 г. Изводът – потреблението намалява, поради увеличената данъчна тежест за домакинствата! Това са част от причините България да е на първо място по неравенства и бедност в Европейския съюз.

През следващата седмица представители на гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“ ще се срещнат с парламентарната група на ГЕРБ, БСП, както и с Комисията по труда, социалната и демографска политика. Данните, анализите, оценките, включително препоръките на Европейската комисия еднозначно подкрепят исканията на инициативата. Редно е народните представители да се вслушат в гласа на повече от 30 000 от своите избиратели, които не искат нищо повече от европеизация и нормализация на данъчната система в България."

http://solidbul.eu/?p=7410

ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ е част от гражданската инициатива за преразпределяне на данъчната тежест в България!