ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

 42-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ

До парламентарните групи

до временната комисия за изработване на ИК

до медиите

 

Уважаеми г-н Председател,

Във връзка с обсъждането в Народното събрание на предстоящите промени на Избирателния кодекс, Ви предлагам от името на Зелената партия Законопроект за избиране на народни представители за обикновено и Велико народно събрание. Същият е внесен под N 054-01-65 през 2000 година в 38-то ОНС, но е напълно актуален. Няколко думи, с които ще онагледим тази констатация.

Много хора съвсем искрено искат чиста МАЖОРИТАРНА избирателна система. Това е много опасно. Ако в този момент се приложи ЧИСТА мажоритарна система, то парламента ще влязат само БСП, ГЕРБ и ДПС. Възможно е и няколко по-богати бизнесмена. Доказателство за това са изборите през 2009 г., когато имаше включен избор на 31 депутата по мажоритарния принцип. От тези 31 мандата, 26 бяха спечелени от ГЕРБ и 5 от ДПС. Необходим е закон, който да съчетае възможността от мажоритарно гласуване за личност, като едновременно с това не позволи огромно мнозинство от гласовете на избиратели, гласували за неспечелилият кандидат, да бъдат загубени. Този избирателен закон няма да позволи единствено гореспоменатите партии да спечелят мандати на предстоящите избори.

 

Законопроектът не предлага чиста мажоритарна система. Той не е изработен и на едно чисто механично смесване на мажоритарна и пропорционална избирателна системи, както беше при избора на Велико народно събрание - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а другата половина – по пропорционалния принцип. 

Страната се разделя на 120 мажоритарни избирателни района. Гласува се само мажоритарно (за личност, а не за листа), като веднага биват избрани 120 депутата. Останалите 120 депутатски места се определят на базата на получените гласове на не спечелилите мандат в тези 120 района. Тези гласове / без гласовете за вече избраните по мажоритарния принцип кандидати / се сумират за цялата страна и пропорционално на получените резултати се разпределят мандатите между самите партии и коалиции за останалите 120 места. Подреждането на самите кандидати в националната партийна листа ще става пак според резултатите им в избирателните окръзи, т.е. ще зависи от вота на избирателите, а не от субективното мнение на партийното ръководство.

В така описаната система, мажоритарният принцип несъмнено е водещ, но е коригиран с модифициран пропорционален избор на половината от депутатите, основан на " неизползваните " гласове, т.е. на гласовете на кандидатите, която не са избрани в избирателния окръг. По този начин се избягва най-съществения недостатък на мажоритарната избирателна система: загубата на гласовете подадени за неизбраните кандидати на партии или коалиции.

Г-н Председател,

Използвам възможността, освен предложеният законопроект, да лансирам пред Вас и няколко изключително важни предложения:

-      Да се отмени противоконституционното изискване за депозит (10 000 лв.) за участие в изборите ;

-      Да се забрани използването на държавната субсидия за предизборна агитация;

-      Предизборната агитация да се провежда единствено и само в националните медии, само в помещения, които са общинска и държавна собственост, при безплатен и равен достъп на всички партии.

Очаквам да бъдат поканени представители на Зелената партия при обсъжданията в Народното събрание, за да могат да бъдат защитени внесените предложения.

 

Александър Каракачанов

Говорител на Зелената партия

Приложение:

 

Законопроект за избиране на народни представители за обикновено и Велико народно събрание

 

 


 

24.06.2013 г.