До Европейската зелена партия

Информация за проведените избори за президент и вицепрезидент, както и за местни органи на властта

 

Драги колеги,

Както ви е известно на 23 октомври в България бяха проведени едновременно избори за местни органи на власт и избор за президент и вицепрезидент на страната. Зелената партия не участва в изборите за президент и вицепрезидент, въпреки нашето желание, тъй като съгласно изискването на новия Избирателен кодекс трябваше да депозираме 10 хиляди лв. (5 хиляди евро). Тази сума е по-голяма от всичките средства, които изразходвахме на централно равнище за цялата предизборна кампания за местни органи на власт.

В местните избори Зелената партия участва в 76 общини. В 55 общини -самостоятелно и в 21 общини - в коалиция. Веднага искаме да отбележим, че в община Благоевград, която е център на петата по големина област в страната, успяхме да направим пробив. Зелената партия, която традиционно се явява там със самостоятелна листа и редовно влиза в общинския съвет, на тези избори отново се яви самостоятелно и регистрира най-добрия си резултат за последните години – 8,4%. С този си резултат Зелената партия се нарежда на четвърто място от 28 участвали партии и коалиции! Подобен е резултатът и в Сандански!

Като цяло Зелената партия в страната има избрани 25 съветника, един общински кмет (представител на Зелената партия, избран с коалиционна листа) и 3-ма кметове на кметства. Всички те са представители на Зелената партия, като 10 от съветниците са избрани със самостоятелни листи на партията. Коалициите, в които участва Зелената партия имат избрани 44 съветника. От тях представители на Зелената партия са 15 съветника.

Относно резултатите на ПП „Зелените” - наблюдател в ЕЗП. Съгласно данните на ЦИК в интернет те имат избрани в страната 4 съветника. Подобен е резултата на Партия на Зелените (В. Симов) - 6 съветника. Не считаме, че има объркване на избирателите при избирането кандидатите на посочените партии, тъй като общините, където са избрани са малки и изборът е предимно за личност.

Във връзка с предизборното поведение на ПП „Зелените” искаме да ви информираме за следното. Многократно, включително с официални писма, Зелената партия предлагахме на ПП „Зелените” да обсъдим възможни форми на предизборно сътрудничество. Не получихме никакъв официален отговор, докато в частен план членове на тяхното ръководство отправиха към нас чрез интернет поредица от абсолютно безоснователни обвинения. Най-груб в това отношение бе съпредседателят на ПП”Зелените” Петко Ковачев, когото ни е трудно да цитираме, защото част от изказванията му са нецензурни. Във връзка с последното лице е интересен фактът, че приказките за постоянна демократична смяна на ръководството на ПП „Зелените” се оказаха пълен блъф. Съпредседателите на партията им - Андрей Ковачев, Деница Петрова и Петко Ковачев не са сменяни от учредяването на ПП „Зелените” през месец май 2008 г. За справка вижте съдебното решение, с което са се регистрирали в ЦИК за местните избори 2011 г. Регистрация на ново ръководство в съда (ако тя наистина е внесена) става максимум за два месеца.

Връщайки се към отношението на ПП „Зелените” към нашето предложение за сътрудничество, то причината за него пролича по време на предизборната кампания. Стана ясно, че линията на атака срещу Зелената партия е част от стратегията на ПП”Зелените” в изборите. Тя е продължение на тази линия на поведение от самото учредяване на ПП „Зелените” и чийто апогей бе по време на изборите за Европейски и национален парламент през 2009 г.

Основният лозунг в кампанията на ПП „Зелените” във втория по значение град в страната – Варна, е че само партия с една дума „Зелените” е истинска, а ако някой види с две думи (т.е. Зелена партия), то тя е менте. Подробно обосноваване на тази позиция има и на централния предизборен сайт на ПП „Зелените” (вж. http://www.izbori2011.zelenite.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=189:the-green-fog&catid=24&Itemid=235〈=bg).

Още по-директна е декларацията на ПП”Зелените” (http://www.zelenite.bg/4083), в която те изреждат списък от „мимикриращи” зелени партии, в който на първо място е Зелената партия. По един изключително манипулативен и безочлив начин тази лъжа се представя като позиция на Европейската зелена партия с надеждата, че това ще им помогне в предизборната надпревара. Както личи от резултатите това не им е помогнало, но и със сигурност не допринася за издигане на авторитета на Европейската зелена партия на българска територия.

Зелената партия е първата новосъздадена партия в България след падането на комунистическия режим през 1989 г. Зелената партия има доказан принос за демократизацията на страната и продължава да действа в тази насока, въпреки тежките условия, в които трябва да работи. За нас е парадоксално, че вместо да получаваме подкрепа ние получаваме удари точно от структура, която е наблюдател в ЕЗП, на която ние сме член и съучредител.

За нас е недопустимо толерирането на подобен стил на поведение. Той цели да срине авторитета на Зелената партия, защото тя се асоциира в масовото съзнание със зелените идеи и очевидно това е пречка за ръководството на ПП”Зелените” да удовлетворят своите политически амбиции.

В тази връзка в Зелената партия ще обсъдим предложение до Съвета на ЕЗП за преразглеждане статута на ПП”Зелените” като наблюдател в Европейската зелена партия, поради действия влизащи в разрез с моралните принципи на едно съвременно политическо поведение.

НИС на ЗП

31.10.2010 г.