Единадесетият съвет на ЕЗП в Малмьо, Швеция, проведен през периода 16-18 октомври 2009 г., избра нов Комитет, в това число двама говорители и генерален секретар.
Филип Ламбер, депутат в Европейския парламент от зелената партия “Еколо” на френскоговорящата част на Белгия, бе преизбран за говорител на партията, а Моника Фрасони, бивш съпрезидент на Групата на Зелените/ЕФА/ в Европарламента, стана говорителка на ЕЗП. Жаклин Кремерс от холандската партия “Зелена левица” бе избрана за генерален секретар. Още 6-има нови членове от различни европейски държави бяха избрани в Комитета на ЕЗП.

От  българската „Зелена партия”, член на Европейската зелена партия, делегати бяха Огнян Ковачев и Горица Кръстанова. Интересно за нашата страна беше кандидатурата на още една партия от зеленото пространство в България – „Зелените”, които кандидатстваха  за статут на наблюдател в ЕЗП. Ръководството на ЕЗП, в официален доклад, предоставен на всички делегати постави към „Зелените” условие в бъдеще да търсят възможности за обща работа със „Зелена партия”, за да бъде подкрепена кандидатурата им за наблюдател. Към „Зелена партия”, също бе отправена подобна препоръка. Този документ е резултат от посещение на комисия, изпратена от ЕЗП. Кандидатурата на „Зелените” бе приета след гласуване, с което те вече са наблюдатели на Европейската зелена партия.
„Зелена партия”, поздравява „Зелените” с този успех и се надява в бъдеще да спазят  препоръките, които им бяха дадени на съвета в Малмьо.
На 17 октомври 2009г. участниците в 11 съвет на ЕЗП пътуваха до Копенхаген, където се включиха в акция, отразяваща нашите искания към предстоящите разговори  КОП 15 в Копенхаген, посветени на климатичните изменения. Специален спасителен пояс бе поставен около раменете на статуята на Малката русалка (символ на датската столица), с което се целеше да се привлече вниманието към покачването на нивото на световния океан, а това е само една от катастрофалните заплахи за човечеството, произтичащи от промените в климата. Резолюцията на ЕЗП бе представена на Ида Аукен, парламентарен говорител по проблемите на околната среда за партията наблюдател на ЕЗП за Дания, който на свой ред ще представи горната резолюция пред датския министър на околната среда Кони Хедегард – домакин на срещата на КОП 15.

Съветът на ЕЗП прие и резолюции по различни въпроси, като се започне от исканията на Зелените относно жизненоважните преговори в Копенхаген /декември’2009/, касаещи климатичните изменения, и се стигне до “зелените” решения на текущата криза в млекодобива. Тези резолюции ще бъдат публикувани на сайта - www.europeangreens.eu след 19 октомври 2009.

Новоизбраният Комитет на ЕЗП има следния състав:

Моника Фрасони, говорител (Италия)
Филип Ламбер, говорител (Белгия)
Жаклин Кремерс, генерален секретар (Холандия)
Лена Линдстрьом, ковчежник (Швеция)
Стефан Ситбон-Гомес (Франция)
Анналена Бербок (Германия)
Алексей Козлов (Русия)
Стив Емот (Обединено Кралство, Англия & Уелс)
Моника Вана (Австрия)