Европейска зелена партияОт 26 до 29 март 2009 г., в сградата на Европейския парламент, се проведе Третия конгрес на Европейската зелена партия. Конгресът бе посветен на предстоящите избори за Европейски парламент. На конгреса присъстваха над 800 делегати от 34 страни.

Българската делегация бе представена от Александър Каракачанов, Трифон Грудев, Банита Фидьова, Горица Кръстанова и Огнян Ковачев.
В първия ден на Конгреса бяха проведени работни срещи по интереси, като сериозно внимание бе обърнато на отношенията с Русия и по-конкретно енергийната зависимост и газовата криза в региона.
Официалното откриване на Конгреса се проведе в пленарната зала на Европейкия парламент, съпроводен от голям медиен интерес. Водещите на откриването пожелаха за следващия мандат на Парламента, Групата на Зелените да извоюва още повече места и изразиха увереност, че новите страни - членки ще допринесат за популяризирането на зелената идея, с общи усилия и обща европейска кампания преди изборите на 7-9 Юни 2009 г.
Вторият ден на Конгреса бе посветен основно на общата кампания за изборите, като бяха представени символите - лого, уеб сайт, печатни материали и плакати. След сериозна дискусия и множество предложения за промени и допълвания, бе приет Манифеста на ЕЗП за предстоящите избори. Пламенна реч на съпредседателя на Групата на Зелените в Европарламента - Даниел Кон Бендит зареди препълнената зала с оптимизъм и желание за работа за една наистина успешна кампания 70 дни преди изборния ден.
На третия, заключителен, ден от Конгреса бяха обсъдени и приети няколко резолюции, както и основните документи, свързани с предстоящите избори.